407
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zorgt de natuur vanzelf voor zorgzame vaders?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over vaderhormonen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Als je klein woont (de helft of de bevolking in arme landen) of je kinderen komen vaak uit bed en komen ’s nachts bij papa en mama, dan betekent het dat vader met de kinderen in bed ligt. Onderzoek heeft nu aangetoond dat mannen die het bed met hun kind delen vaak een lager niveau van het mannelijk hormoon hebben. Het testosteron daalt.

Het onderzoek werd gedaan bij 362 jonge Filipijnse mannen. Hun testosteron werd in 2005 getest – voor ze vaders waren – en in 2009 gebeurde dat opnieuw toen de mannen minstens 1 kind hadden.

92 procent van die mannen sliep met de kinderen in bed. Ze hadden in de avond een lager testosteronniveau, maar niet in de ochtend. Onderzoekers hebben dat dan gevonden, maar waardoor komt het? Dat weten ze niet, maar we willen het toch weten en dan moeten die onderzoekers toch met een verklaring komen.

Het komt misschien doordat ze minder en onrustiger slapen, want dat kan ook het testosteron verlagen. Maar ja, naar de hoeveelheid slaap van die mannen hadden ze nu net niet in het onderzoek gekeken. Of misschien komt het omdat die vaders overdag met die kinderen ook te maken hebben en dat het testosteron daarom omlaag gaat.

Er is overigens wel meer bekend over het testosteron en vaders en misschien helpt dat een beetje inzicht te krijgen in de reden waarom het testosteron daalt. Zo werd al gevonden dat jonge vaders een daling van hun testosteron meemaken. Dat komt dan mooi uit want uit weer ander onderzoek blijkt dat mannen met veel testosteron de baby’s nachts niet hoort huilen. Als moeder heb je niets aan zo’n man.

Dus fijn als er iets is waardoor de kersverse vader door de natuur klaar lijkt te worden gemaakt voor zorgzaam vaderschap. Je hebt als er kinderen zijn ook niets aan een roofdier in bed, maar meer aan een man die hormonaal meer afgesteld is als verzorger.

Het weetje van woensdag teruglezen: Mannen en vrouwen zien dingen gewoon anders

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)