4.008
32

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zorgt liefde voor betere seks?

Vrouwen zeggen van wel, maar zijn ze niet gewoon gesocialiseerd te geloven dat seks een uiting van liefde is?

Hoe belangrijk is volgens vrouwen de liefde bij seks? Als ik het onderzoek moet geloven dat deze week op het congres van Amerikaanse sociologen werd gepresenteerd, dan zorgt de liefde voor betere seks en dat geldt met name in het huwelijk.

Het roept bij mij de vraag op of dat wel klopt. Je kunt dat wel denken, maar is het avontuur met een perfect stranger niet juist zo geweldig omdat je bevrijd bent van alle associaties die je hebt met de persoon met wie je elke dag te maken hebt. En is dan thuis de goedmaakseks meestal nog het beste. Ik weet het niet, maar ik vertrouw helemaal op Beth Montemurro, hoogleraar sociologie, want die heeft het allemaal onderzocht.

Allereerst haar onderzoek. 95 interviews met vrouwen tussen de 20 en 68 jaar. Is dat niet te weinig? Nee, in gedragswetenschappelijk onderzoek is dat niet te weinig, want je wilt begrijpen wat er in de hoofden van vrouwen speelt rond dit thema en je bent niet geïnteresseerd in de vraag of 20 procent dit zegt en 35 procent dat. Je gebruikt daarvoor ook andere interviewtechnieken dan bijvoorbeeld bij een survey, waarin mensen alleen maar ja of nee hoeven te zeggen, zodat de onderzoekers in staat zijn de antwoorden netjes in hokjes te plaatsen. Nee, je bent op zoek naar het verhaal en dat gaat buiten de hokjes.

En dat verhaal is (en dat geldt dan voor de Verenigde Staten) dat vrouwen zich veiliger voelen als ze seks hebben met iemand van wie ze houden en dat ze zich daardoor vrijer voelen om hun seksuele kant te onderzoeken. Bovendien vertelden de oudere vrouwen dat het zo blijft en dat de seks belangrijk is voor je huwelijk. Dus conclusie: liefde is belangrijk voor de seks en seks is weer belangrijk voor het huwelijk.

Maar vervolgens gaat Beth het onderzoek interpreteren. Die haalt dan gewoon alles wat die vrouwen hebben gezegd onderuit. Die vrouwen denken dat misschien wel, maar in werkelijkheid gaat het niet om de liefde, want vrouwen zijn gesocialiseerd te geloven dat seks een uiting van liefde is. Ondanks jaren van feminisme en het opeisen van het recht van vrouwen op te komen voor hun eigen seksuele wensen benadrukken de media nog altijd dat seks en liefde bij elkaar horen en wordt er neergekeken op vrouwen en meisjes die seks hebben zonder liefde.

Zelf ben ik geneigd het eens te zijn met die onderzoekster. Beïnvloeding door de media spelen natuurlijk een rol en het zelfbeeld van vrouwen wordt cultureel geproduceerd. Ja dat snap ik. Maar wat mij bij zo’n onderzoek opvalt is waarom Beth nog de moeite heeft genomen 95 vrouwen te interviewen om dat verhaal te vertellen, want die vrouwen zeggen iets anders.

Wat moet je met onderzoek waarbij iets gevonden wordt, waarna de onderzoekers dan nog een keer uitleggen hoe het precies in elkaar zit en dan negeren wat ze met het onderzoek gevonden hebben?

En misschien – als we toch aan het interpreteren zijn – speelt er nog iets: misschien moeten vrouwen die echt in dat idee van ‘seks is beter als er sprake van liefde is’ geloven er wel steeds voor zorgen dat het klopt. Als ze dan seks hebben, maken ze zichzelf misschien gewoon een beetje wijs dat ze onwijs veel van die knoeier die boven op ze ligt houden. En misschien zorgt dat ervoor dat je bij de verkeerde blijft hangen. Ik gooi ook maar een balletje op.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (32)