44.237
97

Schrijver en eerwraakdeskundige

Celal Altuntas (1972) is schrijver en eerwraak-specialist. Celal is geboren in Diyarbakir (Turkse Koerdistan) kwam als vluchteling op zijn twintigste naar Nederland. Zijn debuut "Het dorp van zeven broers" is recentelijk ook in het Turks uitgebracht. Celal is vooral betrokken bij de maatschappelijke en cultureel gerelateerde ontwikkelingen in Nederland.

Asielzoeker, je zorgt zelf voor een schone wc

Wat een arrogantie, wat een ondankbaarheid van deze nepasielzoekers en nepvluchtelingen. Als ex-vluchteling wil ik absoluut geen speciale behandeling voor deze gasten.

cc-foto: Jenny

Asielzoekers in Alkmaar zijn woedend over het nieuwe schoonmaakbeleid voor hun toiletten: ‘Ik ga niet andermans shit opruimen’. Dit stuk van journalist Irene de Zwaan in de Volkskrant van 18-4-2018 heeft veel losgemaakt onder de lezers van die krant en onder mijn volgers op Twitter.

De reacties variëren. De een reageert inhoudelijk en vindt het normaal dat de asielzoekers hun wc schoon moeten maken, de ander vindt dat ze het land uitgezet moeten worden. Mijn eerste reactie was: nep-asielzoekers. Toen ik dit stuk las, moest ik denken aan een groep asielzoekers die tv op hun kamer eisten en aan de gesprekken die ik soms voer met asielzoekers en vluchtelingen in Nederland.

Nog niet zo lang geleden sprak ik een paar gevluchte Syriërs in Utrecht. Ze spraken goed Turks. Het viel mij vooral op dat ze Erdoğan hun leider noemden en dat ze het de plicht van Nederland vonden om voor hen te zorgen ‘want Nederland krijgt daar geld voor van de VN’. Daarmee lieten ze zien dat ze totaal niet geïnteresseerd zijn in Nederland.

Ik weet dat er genoeg asielzoekers en vluchtelingen zijn die zeer blij zijn nu in een veilig land te wonen, zonder dit of dat op te eisen.

Maar wat maakt jou, schoonmaakweigeraar, zoveel bijzonderder dan de AZC-schoonmakers en alle andere mensen, dat je weigert je eigen viezigheid op te ruimen? Wat maakt jou zoveel bijzonderder dan de rest van de inwoners van het AZC? Wie heeft jou een uitnodiging gestuurd om hier te komen? Hoe kan het zo zijn dat wij hier met z’n allen jouw uitkering betalen en jij Erdoğan als jouw leider ziet en verwacht dat we jou onderhouden?

Wat een arrogantie, wat een ondankbaarheid van deze nepasielzoekers en nepvluchtelingen. Als ex-vluchteling wil ik absoluut geen speciale behandeling voor deze gasten.

Vluchtelingen moeten blij en dankbaar zijn dat ze opgevangen worden en een veilige plek hebben voor zichzelf en hun kinderen om aan een toekomst te bouwen. Denk maar aan de vluchtelingen in Syrië, Afrika, Afrin, Koerdistan, Turkije, Libanon, van wie velen geen bed hebben om op te slapen, of weinig tot niets te eten. Zij leven in alle onzekerheden en de nep-asielzoekers hier klagen over geen tv op de kamer, wc schoonmaken, ze weigeren te werken, zijn aanhangers van een dictator. Asielzoekers en vluchtelingen die weigeren positief bij te dragen aan de maatschappij en vooral willen profiteren, hebben hier niets te zoeken.

De echte vluchtelingen, de mensen die waarderen hier te zijn, die iets van hun leven willen maken, die zelf hun wc willen schoonmaken, hen moeten we absoluut helpen en liefhebben. Vluchtelingen hebben niet alleen rechten, maar ook plichten en verantwoordelijkheden naar Nederland toe. Stop deze mensen als slachtoffers te zien en dood te knuffelen, stuur de neppers weg, houdt ze buiten de deur.

Maar stop ook om de echte vluchtelingen als een gevaar voor Nederland te zien.


Laatste publicatie van CelalAltuntas

  • Regen zonder modder

    Het leven van een asielzoeker in Nederland

    oktober 2016


Geef een reactie

Laatste reacties (97)