Laatste update 15:14
7.998
146

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Zou u van deze man een tweedehands auto kopen?

Misschien dat een wegbezuinigde theatergroep nog een keer bij elkaar kan komen om de Val van Zijlstra op te voeren.

cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het ziet er naar uit dat Halbe Zijlstra vanavond in het parlement de beproefde VVD-methode gaat volgen. Eerst zal hij zich nog naar beste kunnen verweren en dan, nét voordat de Kamer hem met een motie van wantrouwen de laan uit wil sturen, houdt de bewindsman de eer aan zichzelf. Zo deden de VVD-ministers die onder Rutte moesten opstappen dat steeds. Het beperkt de schade.

En het zijn er nogal wat die deze weg volgden, de lijst afgeserveerde VVD’ers is groter dan de Nederlandse medaillespiegel in Pyeongchang. Een enorme prestatie want personen met de juiste kwaliteiten voor het ministerschap zijn nu eenmaal schaars, zeer schaars. Daarom vielen volgens Rutte bijvoorbeeld alle vrouwen af. Vrouwen met de kwaliteiten van een Zijlstra, die zijn er gewoon niet. Dat wordt vast duidelijk als Sigrid Kaag straks als vervanger naar haar Russische collega Sergej Lavrov afreist. Nice to have, denken ze dan in het Kremlin.

Zijlstra is een man you love to hate omdat hij zelf alles deed om te krenken. Als staatssecretaris in het PVV-kabinet hield hij hard huis in de kunst- en cultuur. De enige kunst die hem bevalt is immers die van de con artist. De crisis was een gouden kans voor de door hard rechts zo vurig verlangde wraakbezuinigingen. Hij voerde ze met zichtbaar genoegen door. De man die vorig jaar plots een liefhebber van het buitenland zei te zijn – misschien ook een leugen – donderde eigenhandig het Koninklijk Instituut voor de Tropen bij het grof vuil. Luid lachend.

De Lyin’ Dutchman, noemt Bert Wagendorp hem in de Volkskrant. Zo staat hij ook in het buitenland bekend, te oordelen aan de internationale media. Hier wisten we natuurlijk al langer dat Zijlstra liegt als het hem uitkomt. Van Syriërs die op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld maakte hij oplichters die met een smoesje naar ons land komen om te profiteren van gratis borstvergrotingen en gebitscorrecties. Het is een verzinsel dat Trump niet zou misstaan maar het werd Zijlstra vergeven. Dat is een opvallend verschil. Over de leugenachtige praktijken van Trump wordt in Nederland voortdurend collectief schande gesproken. En terecht. Maar zo gauw het om eigen volk gaat, zeker als het de VVD betreft, dan wordt de toon milder.

Lees bijvoorbeeld de column van parlementair columnist Wouter de Winther in De Telegraaf dinsdagochtend. Het is cursusmateriaal ‘whataboutism’, hij sleept er van alles en iedereen bij om Zijlstra maar vooral te ontzien en de aandacht af te leiden. Van De Telegraaf mag Zijlstra blijven omdat hij zijn zonde had bekend, het zo beproefde ‘ben beetje dom geweest’. De Winther verliest met Zijlstra dan ook naar verluidt zijn belangrijkste Binnenhof-fluisteraar.

Het is journalistiek zoals Zijlstra en de zijnen het graag zien. Als een slippendrager van de macht en altijd met de vinger naar anderen wijzen als je in de problemen komt. Ze doen niet ‘huilie, huilie’ maar altijd hullie! hullie!, om de eigen misstappen te verhullen.

Vergeet niet dat dit de VVD’ers zijn die bijvoorbeeld af willen rekenen met onafhankelijke journalistiek, die de zelfstandige omroepen met de smoes van concurrentievervalsing willen omvormen tot een staatsomroep. Dit zijn de VVD’ers die klagen over regels waar je je aan dient te houden. Dit zijn de VVD’ers die hun gang willen gaan, niet gehinderd door deskundigheid of principes. En hun kiezers? Die vinden het zo te merken allemaal best. Zij koesteren net zo hard de mentaliteit van een tweedehandsautoverkoper. Het soort mentaliteit waar de rest van het land met allerlei regels tegen beschermd moet worden om te voorkomen dat we voortdurend belazerd worden en niemand meer kunnen vertrouwen.

Schadenfreude is niet ok maar soms kom je er gewoon niet onder uit. Misschien dat een wegbezuinigde theatergroep nog een keer bij elkaar kan komen om de Val van Zijlstra op te voeren. Met subsidie, voor uitverkochte zalen. Als klucht dan wel drama. Al is het bij nader inzien misschien is toch meer materiaal voor een geslaagde poppenkastvoorstelling.

En Zijlstra? Maak je geen zorgen. Die vindt vast wel weer een mooie baan, iets met buitenland. Bij Oxfam Novib zoeken ze nog een directeur.

Geef een reactie

Laatste reacties (146)