760
3

ondernemer

Marco Mout werkte van 1987 t/m 1997 bij de media. Van RTV Noord tot de oprichtingsfase van RTV West en als programmamaker/regisseur bij landelijke media. Hij schreef ook artikelen, voornamelijk over krijgsgeschiedenis, voor regionale kranten. Na deze 10 jaar vervulde hij zijn droom en maakte een 2-jarige wereldreis per fiets. Na die reis, die eindigde in Nieuw Zeeland, woonde en werkte hij 2 jaar in Antwerpen waar hij verantwoordelijk was voor de digitalisatie van het Belgische geldverkeer bij de post.
Uiteindelijk landde hij in 2001 in Zutphen, waar hij het media-organisatieburo de Plannensmeders bestiert en tegelijk een beeldhouwatelier in de 14e eeuwse Kruittoren heeft.

Zutphen weerstaat Wegener’s verbanning lokale journalist

Krantenconcern Wegener wil lokale journalist Eric Klop verplaatsen van Zutphen naar Apeldoorn. Maar Zutphense actievoerders laten dat niet gebeuren

Als iemand in Nederland de eretitel Lokaal Journalist van het Jaar toekomt, dan is het Eric Klop. De hoofdredacteur van de formatkrant van Wegener, de Zutphense Koerier, heeft in een paar jaar tijd de gratis krant tot een veelgelezen en geroemde publicatie weten te schrijven.

Klop is overal. Ook waar hij niet is, daar weet hij alles van. En nee, Zutphen is geen suffig boer’ndorp in de Achterhoek, maar gewoon een prachtige stad van bijna 60.000 inwoners, met een groot aantal bekende bedrijven én Nederlanders. Die wonen er graag, want het is een relaxte stad. Een relaxte stad die trots is op ‘haar’ Zutphense Koerier.

Maar, in haar onmetelijke mediawijsheid heeft uitgever Wegener een beslissing genomen: Klop moet weg. Klop wordt verbannen van Zutphen naar Apeldoorn. Zijn piepkleine kantoortje, waar je kon binnenlopen met tips en ideeën, moet opgedoekt. Kost teveel, die 6 m2. En hij was er toch bijna nooit, die Klop. Nee, dat klopt. Klop was ín de stad aan het netwerken, noteren, verslagleggen, kritisch volgen of wat dan ook tot het echte journalistieke handwerk behoort.

”Hup, Klop, naar Apeldoorn!” riep Wegener-topman Velgaard. Dezelfde topman die onlangs nog vond dat lokale en regionale journalistiek baat heeft bij een goede band met de stad/regio waar ze publiceert. Maar nee, nu ff niet. Nu gaan de mensen in Zutphen maar lekker ff Apeldoorn bellen en dan tikt Klopt braaf zijn stukje. Klop is er kapot van. Zijn zorgvuldig opgebouwde netwerk doet niet terzake, zijn aanwezigheid in de Hanzestad is niet nodig. Schrijven over Zutphen kan ook vanuit een grijs kantoorpand in Apeldoorn. Denkt Wegener. Maar zo denkt Zutphen niet.

Van ondernemer tot burger, van politicus tot instelling, iedereen vreest dat de Zutphense Koerier hetzelfde lot treft als die vele andere lokale kranten: een saai en nauwelijks gelezen lokaal sufferdje. En dus staat de stad op tegen Wegener en eist massaal dat Klop in Zutphen blijft en schrijft. Waar Wegener trots zou moeten zijn op Klop, smijt ze zijn talent, kennis en ervaring op de journalistieke schroothoop die door Wegener steeds hoger wordt. Dat laat Zutphen niet gebeuren. Want er is een nieuw motto: Wat Klopt tikt, klopt en wie Klop wegstuurt is getikt!

Lees ook: Wegener betaalt 45 miljoen en stopt met De Pers

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (3)