Laatste update 24 november 2016, 14:34
2.513
31

Schrijver, journalist, radiomaker

Pascal Vanenburg is journalist, radiomaker en schrijver. In 2017 verscheen zijn verhalenbundel 'De man die zichzelf in Auschwitz liet opsluiten' bij uitgeverij Kosmos. Op NPO KX Radio presenteert hij wekelijks het hiphop-programma The Boom Bap.

Zwart als roet

Laat ons lekker onze tradities behouden en ga iets anders zoeken om je druk om te maken

Hé zwartjoekel! Ja, jij ja! Zeg, wil jij wel eens even gauw met je bruine tengels van onze tradities afblijven? Hoe haal je het in die gebronsde harses van je om, al terend op onze voorzieningen, ons nationale feestje naar de gallemiesen te helpen. Misschien hebben we het respect er bij je voorouders niet hard genoeg in geslagen. Dat is nog maar vers van de bananenboot en komt ons dan even vertellen wat we wel en niet kunnen maken. Dat maken we nog altijd zelf wel uit, Edgar.

Ons hardwerkend volkje een beetje betichten van racisme, je bent niet goed in die bruine pepernoot van je. Als er een natie is die niet racistisch is, dan zijn wij het godverdomme wel. Weet je wel hoeveel zuurverdiende euro’s we jaarlijks naar ontwikkelingshulp pompen? Het grootste deel daarvan gaat dus gewoon naar negers, hè. Dus daar ga je al, met je hele theorie.

Een beetje gaan lopen mekkeren over een Piet die zwart ziet. Ja, heb je er wel eens bij stil gestaan hoe je eruit ziet na een glijpartij door een schoorsteen? Zwart ja! Met zwarte krullen, dikke rode lippen en gouden ringen in je oor. Dat doet een schoorsteen met je, ja! Zeiksnor. En dat ze zo van de boot komen nog voor ze een schoorsteen hebben gezien heeft alles te maken met de roetdamp van die stoomboot natuurlijk. Logisch nadenken is zeker weer te lastig voor dat derdewereldbreintje van je.

Ja, die kleine van mij heeft wel eens om pepernoten gevraagd bij dat Surinaamse vrouwtje hiernaast. Nou en? Kinderlijke onschuld. Hij had ook helemaal niet met ‘r kunnen praten, maar dan zou ‘ie natuurlijk ook weer tegen die multicultischenen van je hebben lopen schoppen. De witten kunnen het voor jullie sowieso nooit goed doen. Wees gewoon stil en dankbaar. Zonder ons zou je niet eens hebben kunnen klagen, dan had je nu ergens rond een lege dorpsput in het oerwoud zitten jammeren dat je zo’n honger hebt. Dus wat nou, racisme.

Zaniken over zwarte knechtjes. Nee, moet zo’n ouwe vent dan alles zelf doen of zo? Jij bent er vast zo eentje die z’n eigen bejaarde moedertje een week lang in een strontluier laat lopen ook. Niks knechtjes. Zo’n Piet werkt gewoon keihard voor z’n centen, maakt zichzelf nuttig. Weer een reden waarom het helemaal geen negers zijn.

Toevallig heb ik ook zo’n zwartje op het werk en die vindt er niks mis mee, met dat hele gebeuren. Maar is er dus altijd weer een groep die het vergalt voor de rest van de roedel. Eerst had je ook al die Surinamers die gingen lopen mekkeren dat de negerzoen racistisch was. Alsof Surinamer een ras is, ben je nou helemaal van de zwarte ratten besnuffeld. Je hoort mij toch ook niet roepen om een verbod op blanke vla. Mafkees.

Nee, laat ons lekker onze tradities behouden en ga iets anders zoeken om je druk om te maken, het verlagen van je uitkering bijvoorbeeld. Die kinderen weten best wel het verschil tussen een zwarte Piet en die gasten op opsporing verzocht. Het moet nu maar eens over zijn met dat eeuwige geschreeuw dat we hier zo racistisch zijn. Als het je allemaal niet zint, dan donder je maar gewoon op naar je eigen land.

(Pascal Vanenburg is, hoewel geboren op de kaasmarkt, niet van Duitschen maar Surinaamschen bloed en heeft een gruwelijke vinketeringhekel aan het fenomeen Zwarte Piet, maar nog veel meer aan het ontkennen van de overduidelijke racistische lading van deze achterlijke traditie. )

Dit artikel verscheen twee jaar geleden op de website van Vanenburg

Volg Pascal Vanenburg ook op Twitter

Andere opiniestukken over Zwarte Piet:

Marleen van der Steen: Zwarte Piet is het probleem niet
Sandew Hira: Stel een sociaal verbod in voor Zwarte Piet!
Zihni Özdil: Autochtone fop-intellectuelen
Kristina Goikoetxea Langarika: Lola’s Sint – Sinterklaas door de ogen van een biraciaal meisje
Dylan van Rijsbergen: De sneeuwbal van het Sinterklaasfeest
Francisco van Jole: Het kwartje van Zwarte Piet
Vincent Patty: Ook al ben ik bruin als poep, ik meen het wel goed
Aart G. Broek: Gekleurde lessen uit Curaçao
Han van der Horst: Zwarte Piet, wie kent hem niet?
Christopher Houtkamp: Zwarte Piet-discussie leidt aandacht af van urgentere zaken
Dylan van Rijsbergen: Sinterklaas, zwarte piet en onze beleving
Mathijs van de Sande: Een paar kritische (peper)noten
Enzio Bakker: ‘Ja maar het is traditie’
Christian Jongeneel: Sinterklaas is het probleem, niet Zwarte Piet
Sandew Hira: De schaamte afwezig
Çilay Özdemir: Sinterklaasfeest: Kitsch toneelstuk voor één dag
Han van der Horst: Zwarte Piet en het hoofddoekje
Yorgis Mayenburg: Zelfs als Zwarte Piet geen neger is, is Zwarte Piet een neger
Jan Rot: Kleurenpiet
Bart Schut: Zwarte Piet is dood


Laatste publicatie van Pascal Vanenburg

  • De man die zichzelf in Auschwitz liet opsluiten

    en 50 andere onvoorstelbare gebeurtenissen uit de geschiedenis

    Maart 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (31)