34.343
311

Historicus, schrijver en columnist NRC

Zihni Özdil (1981) is historicus, schrijver en columnist voor NRC Handelsblad. Hij is in kranten en op televisie een veelgevraagd commentator op politieke, economische en culturele ontwikkelingen. Zijn standpunten zijn door de media omschreven als ‘onorthodox’ en ‘hard, maar gedocumenteerd'. Zijn boek Nederland mijn Vaderland (Uitgeverij De Bezige Bij) verscheen in oktober 2015.

Zwarte Piet moet blijven

En Sjimmie moet terug

Het is nog niet eens oktober en hier zit ik dan. Voor het negende jaar op rij een stuk te schrijven over onze Zwarte Piet-traditie. Toch is het belangrijk dat u dit leest.

Want ik was altijd een felle tegenstander van de knecht van Sint. Maar nu ben ik om. Het traditie-verpestende kinderboek De Pieten Maken Het Bont, dat onlangs uitkwam, heeft mij tot inkeer gebracht. Ik realiseerde me plots dat de voorstanders van Zwarte Piet – en dat zijn er veel in Nederland – al die tijd gelijk hadden.

Blackface
Ja, echt waar, de voorstanders van Zwarte Piet, die de moed hadden om de HEMA te boycotten als het concern door zou gaan met plannen om de zwarte knecht te schrappen, hebben het aan het rechte eind.

Kijk, tradities zijn er nou eenmaal. En die hebben de echte Nederlanders – dus de nazaten van Hugenoten, Hannekemaaiers en Denen enzo – ooit ingesteld. Daar moeten wij buitenstaanders gewoon van af blijven. En de rest van de wereld moet ook stoppen met dat gezeik.

Want al die mensen in binnen- en buitenland die Nederland hetzij uitlachen, hetzij bekritiseren vanwege onze zogenaamd “achterhaalde en racistische traditie” zijn gek. Niet wij.

Van andermans spullen blijf je gewoon af. U moet begrijpen dat toen ik als student in 2006 mijn eerste kritische artikel over Zwarte Piet schreef, ik nog niet doorhad dat ik geen echte Nederlander ben, ook al kwam mijn opa alweer vijftig jaar geleden naar Nederland. Ik wilde maar niet inzien dat mijn achternaam (van den Özdil op ’t Veld) veel te exotisch is.

Ik heb sinds 2006 elk jaar via artikelen, debatten en lezingen geprobeerd een bewustzijnsproces te creëren in Nederland over waarom een geïnstitutionaliseerde blackface-figuur als Zwarte Piet niet meer kan.

Maar, ik moet nu toegeven: de volwassen en ogenschijnlijk rationele mensen in Nederland die bij hoog en laag volhouden dat Zwarte Piet geen blackface is, hadden gelijk. Want kijkt u toch eens goed naar Zwarte Piet. Aanschouw zijn kroeshaar, zijn rode lippen en de zwarte verf op zijn gezicht. Die kun je toch onmogelijk op een lijn zetten met blackface? Zwarte Piet heeft niets, maar dan ook niets te maken met stereotypering van zwarte mensen, laat staan met slavernij-iconografie. Het liedje is: “Piet zijn knecht, zo zwart als roet.” Dat is dus van het roet. Vanwege alsdan door de schoorsteen. En die “ketting aan z’n voet”, ja,  als je daarover valt ben je echt op zoek naar racisme. Vroeger had iedereen wel een ketting ergens.

Ik ben dus tot inkeer gekomen. Ik ga voortaan Zwarte Piet vurig verdedigen. Met de argumenten van de voorstanders, van wie ik nu begrijp waarom ze  bereid zijn om facebookpagina’s, petities, demonstraties, boycots enzovoorts op te zetten om deze waardevolle traditie te behouden. Want Zwarte Piet is een traditie waar we trots op kunnen zijn. In tegenstelling tot, zeg, de AOW, betaalbaar onderwijs of de bijstand. Als je protesteert om dat te behouden, ben je een communist. En zo is dat.

Het moet niet gekker worden, beste landgenoten. De eerste schoolboeken met gekleurde Pieten zijn deze week gepubliceerd. Twee a drie zinnen uit Sinterklaasliederen worden inmiddels al gewijzigd. Onacceptabel! Zwarte Piet ies koeltoer! Zwarte Piet is onze nationale eer! En daar blijf je met je tengels van af.

#bringbackoursjimmie
Dus, landgenoten, laten we deze hetze tegen Zwarte Piet stoppen. En laten we er meteen een tandje bij doen. Genoeg is genoeg. Het land moet weer terug naar de mensen. Ik stel voor dat we alle leden van het kabinet een brief sturen waarin we niet alleen eisen dat Zwarte Piet blijft, maar dat andere tradities die ooit zijn gesloopt door weg-met-onsende verraders ook weer terugkomen.

Als eerste Sjimmie. De originele, echte Sjimmie die schaamteloos van ons is afgepakt en vervangen door een policor-versie, moet terug. Want, zoals u kunt zien, heeft de originele Jimmie (voordat de weg-met-onsers zijn naam veranderden naar Sjimmie) niks met blackface te maken en is het absoluut geen karikatuur van zwarte mensen, net zo min als Zwarte Piet.

En het moet niet blijven bij brieven. Laten we ook losgaan op de social media. De hashtag is #bringbackoursjimmie.

Tot slot wil ik eindigen met mijn verontschuldigingen voor het feit dat ik al die jaren zo lastig deed, onder andere over deze onschuldige traditie. Ik bedoel, kom op, kijk naar me. Ik zie er wel erg uitheems uit, nietwaar.

Dit artikel staat ook op de website van Zihni Özdil


Laatste publicatie van Zihni Özdil

  • Nederland Mijn Vaderland

    2015


Geef een reactie

Laatste reacties (311)