683
6

Programmaker rtv

Programmaker radio en televisie. Spijkers met Koppen, Sonja, Is dat Eigenlijk wel zo, Vroege Vogels e.v.a. Wakkermaken voor Frank Zappa en overwinningen van NAC (gelukkig niet zo vaak).

Zwarte shirts voor zwarte katten

Aanstelling fascist als trainer Sunderland brengt Labourpoliticus in het nauw

Sport en politiek vormen een ongemakkelijke combinatie. In Nederland weten we dat al sinds de Olympische Spelen van 1936 en 1956, en de WK Voetbal van 1978 in Argentinië zorgde voor nog meer bloed aan de paal. In Engeland is nu een Labourkopstuk vermalen tussen clubliefde en principes. Oud-minister David Milliband legde zijn bestuursfunctie bij voetbalclub Sunderland neer omdat hij niet in verband gebracht wil worden met zelfbenoemd fascist Paolo di Canio, de nieuwe trainer.


De voetbalclub Sunderland is opgericht in 1879, werd in de jaren ’30 van de vorige eeuw zes keer kampioen en won twee keer de FA Cup. De laatste keer in 1973, en dat was ook de laatste keer dat de club groot in het nieuws was. De jaarlijkse hoogtepunten zijn de derby’s met streekgenoot en erfvijand Newcastle United,  verder worden de afgelopen decennia vooral  bepaald door financieel en sportief overleven.

Ook dit seizoen ziet het er somber uit voor The Black Cats (een bijnaam die Sunderland dankt aan de zwerfkat die tientallen jaren geleden door de uitbater van het clubhuis werd verzorgd, en die het tot embleem van de club heeft geschopt). In het Paasweekeinde werd verloren, en de gelouterde Noord-Ierse trainer Martin O’Neill  moest het veld ruimen.  De clubleiding kwam snel met een opvolger: Paolo di Canio, de oud-voetballer die als trainer wonderen verricht met het bescheiden Swindon Town.

Maar daar gaat het mis. Want Di Canio is niet alleen een aanhanger van het edele voetbalspel, maar ook een zelfverklaard aanhanger van Benito Mussolini. De naam van “il Duce” staat getatoeëerd op zijn arm, dezelfde arm waarmee hij als speler van Lazio Roma de fascistengroet bracht na het scoren van een doelpunt. Tot groot enthousiasme overigens van het Lazio-publiek, waaronder zich nogal wat geestverwanten bevinden.

Die Di Canio is nu dus de man die de Zwarte Katten moet behouden voor de winstgevende Premier League. Een deel van de Sunderlandsupporters protesteert, en wil niet dat hun cluppie onder een fascist moet spelen. En vice-voorzitter David Milliband van Sunderland is afgetreden, om dezelfde reden. Dezelfde David Milliband die met zijn broer Ed in het strijdperk trad om tot leider van de Labourparty verkozen te worden (en verloor). Dezelfde die minister was van Buitenlandse Zaken onder Gordon Brown.  En die blijkbaar als vice-voorzitter van een voetbalclub geen inspraak heeft bij de aanstelling van een nieuwe coach.

Ze kenden Di Canio trouwens al in Engeland voordat hij Swindon Town ging trainen. Als speler van onder meer West Ham United viel hij op door de ene week een scheidsrechter omver te boksen, en de week daarop een van de meest sportieve gebaren te maken die op een voetbalveld ooit gezien werd…

Toen Paolo di Canio trainer werd van Swindon Town trok de shirtsponsor van die toenmalige  vierdeklasser zich terug. Dat was een lokale vakbond.  “Invest in Africa” is de tekst die op de shirts staat van Sunderland. De oliemaatschappij die daarachter steekt heeft nog geen actie aangekondigd. Boze supporters en duizenden twitteraars vinden dat er zwarte shirts moeten komen. Zodat de zwarte katten verder als echte zwarthemden voor lijfsbehoud kunnen gaan knokken. 

Geef een reactie

Laatste reacties (6)