495
19

GroenLinks gemeenteraadslid Amsterdam

Evelien is geboren op 28 oktober 1984 in Bussum. Ze woont sinds 2003 in Amsterdam. In 2008 woonde ze een half jaar in Nairobi (Kenia) om te werken voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, daarna ging ze een jaar studeren in New York (2008/2009) waar ze ook werkte voor een organisatie in Harlem die Afrikaanse vluchtelingen bijstaat met sociale, medische en juridische kwesties. In deze periode van 540 dagen in het buitenland hield ze een blog bij. Vanaf juni 2009 is ze weer terug in Nederland. Op 1 januari 2010 begon ze als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet op het gebied van internationaal vluchtelingenrecht en internationaal strafrecht. Daarnaast is ze sinds haar terugkeer uit New York ook lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor Groenlinks. Op 3 maart 2010 werd ze opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Ze publiceert op persoonlijke titel.

Zweten in plaats van diëten

Het eigenaardig dat de PvdA in haar verkiezingsprogram het woord 'sport' vaker gebruikt dan de woorden 'onderwijs', 'economie' of 'cultuur', maar geen enkel voorstel doet om daadwerkelijk sport te stimuleren

Dinsdagavond mocht ik de burgemeester en de wethouder Sport vervangen bij de openingsact van het EK Badminton in de Amsterdamse Sporthallen Zuid. Daar was ook een goochelaar die rackets liet zweven en shuttles tevoorschijn toverde, en die al zijn magische krachten inzette om ervoor te zorgen dat het Nederlandse team dit kampioenschap zou winnen. Hoewel zelfs Hans Klok waarschijnlijk niet tot zo’n wonder in staat zou zijn, waren de aanwezigen toch allemaal enthousiast, onder andere over het scholierentoernooi dat tegelijk met het EK werd georganiseerd.

Topsport is niks zonder een brede basis. Hoe meer kinderen en jongeren nu gaan sporten, des te meer kans is er dat een aantal van hen uiteindelijk op een EK of WK terechtkomen. Het werkt ook de andere kant op: het WK voetbal zorgt voor meer kleine voetballertjes, na een EK Atletiek is het Vondelpark voller dan ooit met hardlopers, en de Giro d’Italia geeft een inpuls aan de wielersport.

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk Amsterdammers gaan bewegen. Gewoon omdat het leuk is, maar ook omdat sporten gezond is, overgewicht tegengaat, het jongeren leert omgaan met competitie, met winnen en verliezen, omdat het ze van de straat houdt. Daarom moeten we de amateursport in Amsterdam ondersteunen, om ervoor te zorgen dat heel Amsterdam actief, gezond en sportief wordt.

Daarom diende ik vandaag, gesteund door D66, VVD en CDA, een motie in om in aanloop naar het EK Atletiek in 2016 – wat Amsterdam graag zou willen organiseren – flink te investeren in de amateursport in Amsterdam. Bijna een miljoen euro moet er in de aankomende jaren extra vrijkomen om sportfaciliteiten te verbeteren, kinderen in achterstandswijken te stimuleren om te gaan sporten, sportclubs en hun vrijwilligers te ondersteunen, extra gymnastiekleraren op scholen aan te stellen.

Iedereen in de gemeenteraad, GroenLinks inclusief, heeft altijd de mond vol over hoe belangrijk amateursport is. Met mijn voorstel en met het geld dat daarbij hoort is er nu daad bij het woord gevoegd: alle partijen steunden het voorstel, behalve de PvdA. Het is vrij eigenaardig dat een partij die in haar verkiezingsprogram het woord ‘sport’ vaker gebruikt dan het woord ‘onderwijs’, ‘economie’ of ‘cultuur’ nog geen enkel voorstel heeft gedaan om daadwerkelijk sport te stimuleren, en dus ook nu weer niet thuis geeft.

Welnu, wellicht komt dat nog ergens in de komende drie jaar. (Misschien moeten we de goochelaar vragen voor nog een wonder.) Tot die tijd ligt er in elk geval een goed begin waar we in Amsterdam mee aan de slag kunnen.

Deze opinie verscheen eerder op de weblog van Evelien van Roemburg

Geef een reactie

Laatste reacties (19)