2.364
125

PvdA-voorzitter

Hans Spekman zit sinds 2006 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Daar voert hij onder meer het woord over asiel- en migratiebeleid, armoedebestrijding en de WSW en Wajong. Daarvoor was hij ruim vijf jaar wethouder in Utrecht. In december 2011 is hij verkozen tot voorzitter.

Zzp’er verdient onze steun

Want alleen gaan ze het niet redden

ZZP is de afkorting voor een zelfstandige zonder personeel. Heel vroeger heette dat een eenmanszaak. Het is iemand die voor zichzelf werkt, een vrije jongen (of meisje). In een tijd van grote economische groei een aanlokkelijk perspectief voor veel mensen.

Juist voor mensen die veel kunnen, goed zijn in hun werk lijkt die flexibiliteit heerlijk. Je hebt geen baas naar wie je hoeft te luisteren, als een bedrijf je niet bevalt dan kijk je weer een deurtje verder en je vakantie neem je op wanneer jij zin hebt. Je zou wel gek zijn als je geen zzp’er zou willen zijn. Toch kan het snel omslaan.

Iedereen heeft last van de slechte economische situatie waarin ons land terecht is gekomen. Ineens is er stukken minder behoefte aan extra flexibele krachten. In de bouw hebben bedrijven grote moeite om hun eigen mensen aan het werk te houden, laat staan dat er nog een extra timmerman of tekenaar ingehuurd hoeft te worden.

Kortom, het is moeilijk om aan het werk te blijven, maar daar stopt voor sommige mensen de ellende nog lang niet. Onlangs werd ik gebeld door een oudere dame, ze belde niet voor zichzelf maar voor haar zoon. Hij was al een paar jaar zzp’er en het was hem eigenlijk altijd voor de wind gegaan. Een fijn huis gekocht in Leidsche Rijn, een paar leuke kinderen en het leven lachte hem toe. Tot er plotseling heel slecht nieuws kwam. Haar zoon heeft een ernstige ziekte gekregen, en zal nooit meer beter worden. En -heel onverstandig- hij is niet verzekerd.

Over dat verzekeren kun je zeggen: dat had hij wel moeten doen. Maar vergeet daarbij niet dat verzekeren voor zzp’ers ongelooflijk duur is, en dat heel veel mensen dat niet doen. De oudere dame was in tranen. Het fijne huis staat te koop, maar door de ingestorte woningmarkt komt er niemand kijken. Omdat haar zoon een eigen huis heeft valt hij buiten allerlei regelingen zoals bijstand en schuldhulpverlening. Ze heeft geen idee hoe het nu verder moet met haar zoon en zijn gezin.

Het is voor de politiek echt een opdracht om iets aan dit soort situaties te doen. Nu het economisch minder gaat komen heel veel mensen in de problemen die dat zelf nooit gedacht hadden. Vandaag luidt het bureau Krediet Registratie in Tiel de noodklok. Meer dan een kwart van Nederlanders heeft een betalingsachterstand, veel mensen met een baan en ongetwijfeld zijn hier ook heel veel zzp’ers bij. Deze mensen verdienen onze steun, want alleen gaan ze het niet redden.

Geef een reactie

Laatste reacties (125)