1.998
45

live bij De Gids FM op Radio 1

ZZP’ers moeten verplicht verzekerd worden

Hoogleraar en SER-lid Grapperhaus: Zelfstandigen raken in de problemen door de crisis, daar moet een vangnet voor komen

Ferdinand Grapperhaus, hoogleraar arbeidsrecht en kroonlid bij de Sociaal-Economische Raad (SER), pleit voor een verplichte verzekering voor ZZP’ers. Want de zelfstandigen verzekeren zich om uiteenlopende redenen niet vrijwillig. “Zorg voor een overkoepelend criterium: of je nu in dienstverband of als zelfstandige werkt, je draagt verplicht bij aan verzekeringen voor ziekte, arbeidsongeschiktheid of inkomensverlies. En daar kun je dus ook aanspraak op maken als je je werk kwijtraakt.”

Grapperhaus gaat over zijn stelling in discussie met Leo Vollebregt, bestuurslid van ZZP Nederland. In het Joop-debat, dinsdag om circa 11:45 uur live op Radio 1. Kijk en luister hier via De Gids FM, het dagelijkse radio-magazine van de VARA. Reacties kunnen aan de orde komen in de discussie.

Nieuwsuur signaleerde zaterdag de problemen rond de crisis en ZZP’ers. 

Uit nieuw onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken – uitgevoerd door onderzoeksbureau EIM – blijkt dat 33 procent van de zzp’ers een omzet heeft die lager ligt dan 25.000 euro. 47 procent van de zelfstandigen kan niet terugvallen op een alternatief gezinsinkomen. De SER berekende eerder dat 60 procent van de zelfstandigen na aftrek een bedrag onder een minimuminkomen overhoudt. Grapperhaus: “We houden onszelf voor de gek. Dit is natuurlijk verborgen werkloosheid. Er zit een groep bij die zzp’ers die gewoon weer een dienstverband wil. Dat is een groot aantal extra werklozen.” Van de zelfstandigen zegt twaalf procent eigenlijk liever een vaste baan te willen.

Bij de stichting ZZP Nederland zijn ze woest over het voorstel, ze vrezen ‘betutteling’:

SER Kroonlid Grapperhaus wil de ZZP’ers gelijk stellen met werknemers in loondienst en pleitte voor een verplichte bijdragen voor ziektekosten, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Dat is tegen het zere been van de zelfstandigen, juist de vele verplichtingen van een loondienstverband waren een reden om zelfstandig te worden. Grapperhaus vergeet daarbij ook nog eens dat zelfstandigen nu ook een eigen bijdrage voor ziektekosten betalen (5,5%). Voor arbeidsongeschiktheid hebben zelfstandigen in het verleden veel (verplicht) betaald voor de WAZ, dat uiteindelijk werd afgeschaft omdat het systeem niet werkte, maar het betaalde geld was al weg. Hoe Grapperhaus een werkloosheidsuitkering voor zelfstandigen wil bewerkstelligen is helemaal een raadsel. Het zou beter zijn als de overheid eerst eens het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ) uniform regelt. Nu verschilt het beleid per gemeente. Stichting ZZP Nederland heeft hier meerdere keren op aangedrongen bij de SER, maar de SER vond dit niet spannend.

Voor scherpe meningsverschillen: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (45)