6.863
131

Fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer

Mei Li Vos werd bekend als één van de oprichters en de voorzitter van het Alternatief Voor Vakbond (AVV). Een vakbond die opkomt voor die groepen die door de traditionele vakbonden weinig worden vertegenwoordigd, zoals freelancers en flexwerkers. In 2007 nam ze voor de PvdA zitting in de Tweede kamer. Inmiddels is ze fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. (Foto door: Ilona Hartensveld)

ZZP’ers zijn niet zielig en kunnen ook een bijdrage leveren

Ondertussen is er een crisis en moet iedereen wat inleveren. Ja, ook de ZZP'er zeg ik als ZZP-belangenbehartiger


Ben ik al jaren bezig om de belangen van ZZP’ers op de agenda te krijgen, komt er een verhaal van D66 dat de PvdA de zelfstandigen geld wil afpakken. Het is campagnetijd, dus dat begrijp ik wel, maar dan ga ik nu ook vertellen hoe het echt zit.

In het kort. Zelfstandigen betalen minder belasting dan werknemers, omdat ze zelf hun arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenen moeten regelen en betalen. Terecht. Maar door een stapeling aan kortingen (arbeidskorting, zelfstandigenaftrek, MKB-winstvrijstellingen voor sommigen de startersaftrek) hoeven veel zelfstandigen helemaal geen belasting te betalen. (Bekijk vooral eens je aanslag van vorig jaar).

Dat is best lekker, maar niet terecht als je vindt dat iedereen naar draagkracht belasting moet betalen. Ik kan het niet uitleggen als ZZP’er dat mijn buurvrouw in loondienst met hetzelfde inkomen wel belasting betaalt en ik niet omdat ik al die kortingen heb. 

Ondertussen is er een crisis en moet iedereen wat inleveren. Ja, ook de ZZP’er zeg ik als ZZP-belangenbehartiger.

De PvdA wil de arbeidskorting afbouwen omdat die in feite een dubbele aftrekpost is. Hij is bedoeld om je een vrijstelling te geven voor de kosten die je maakt voor je werk (laptop, gereedschap, materialen) maar die mag je als zelfstandige al aftrekken. Dat is dubbelop. Het geld dat we ermee vrijspelen willen we inzetten voor gerichte ondersteuning van de lage inkomens. Dus ook zelfstandigen met een laag inkomen. Dat is links. Dat ben ik namelijk. Bovendien willen we naar een eenvoudig belastingsysteem dat ondernemerschap stimuleert. Doen we nu ook al met maatregelen voor het MKB, een half miljard meer dan de VVD voor het MKB doet.

Dus ja, de arbeidskorting gaat wat mij betreft afgebouwd worden, stond ook al in ons verkiezingsprogramma trouwens. Niks geheimzinnigs aan, wordt nu vanwege de eindspurt in de campagne opgeduikeld. Ik vind het niet meer dan eerlijk dat ook ZZP’ers bijdragen naar draagkracht.

D66 berekende dat iemand er 1600 euro op achteruit zou kunnen gaan per jaar, maar vergeten voor het gemak dat de PvdA de zorg, huur en kinderopvangtoeslag hoog houdt voor lage inkomens. Ook vertellen de liberalen er niet bij dat we het investeren met eigen vermogen door ondernemers fiscaal gaan stimuleren. Bij de PvdA gaan de lage inkomens er dus niet op achteruit.

ZZP’ers zijn niet zielig en kunnen ook een bijdrage leveren. Iedere partij bezuinigt, de een wat meer op de lage inkomens dan de andere. Check vooral wat elke partij bezuinigt en waarop (huurtoeslag? Zorgtoeslag? Eigen risico? Kinderopvang? En wat dat voor jou betekent). De PvdA bezuinigt niet op de lage inkomens, maar bouwt wel een dubbele korting af. Zo is het plan en niet anders en daar sta ik helemaal achter.

Ik vind dat eerlijk en sociaal.

Volg Mei Li Vos ook op Twitter

Mei Li Vos schreef het boek Politiek voor de Leek


Laatste publicatie van MeiLiVos

  • Politiek Voor De Leek

    Een Insideverslag Van Een Outsider

    2011


Geef een reactie

Laatste reacties (131)