In de veelbesproken 2doc ‘Vrouw slaat man’ werpt documentairemaakster Elena Lindemans licht op mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld. In de indringende documentaire volgt ze twee mannen, die beiden ernstig mishandeld zijn door hun vrouw, en daarna opvang moesten zoeken in een ‘Blijf van mijn lijf’ huis voor mannen. Nederland kent zes van dergelijke opvangtehuizen, waar zo’n honderd mannen jaarlijks terecht kunnen.

Lindemans vertelt in een interview in het AD dat het een enorm taboe is voor mannen om toe te moeten geven dat ze door hun vrouw in elkaar worden geslagen. Het dominante beeld dat een man altijd sterk moet zijn, blijkt moeilijk om te doorbreken. Mannen wordt vaak aangeleerd dat het niet mannelijk is om om hulp te vragen en speelt de angst om niet serieus genomen te worden.

Ook in de documentaire worstelen de mannen met schaamte over wat hen is aangedaan. ‘Vrouw slaat man’ maakt duidelijk hoe weinig er klopt van de vooroordelen over mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld en toont op schokkende wijze hoe gewelddadig vrouwen kunnen zijn.

Een bijkomstig probleem is, dat vanwege hardnekkige stereotyperingen op basis van geslacht, politie vaak niet wisten wat ze aan moesten met de situatie. Een ander probleem is dat in een scheiding kinderen vaak aan de moeder worden toegewezen. Zelfs wanneer zij de daders zijn van huiselijk geweld.

‘Vrouw slaat man’ volgt niet alleen twee mannen in hun verwerking, maar laat ook beelden van een bewakingscamera zien waarin de mishandelingen plaatsvinden. Deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Lees hier meer over de documentaire.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)