Hou je vast: Britse inlichtingendiensten hebben anderhalve week terug met de arrestatie van vijf mannen en een vrouw een aanslag op een winkelcentrum voorkomen. Dat meldt The Independent. In Frankrijk werden vorige maand vijf aspirant-terroristen opgepakt die een aanslag beraamden op de Kerstmarkt van Straatsburg. In België werden tien verdachten, waaronder een aantal tieners, opgepakt die een aanslag voorbereidden op een Kerstparade. Donderdagavond werden in Melbourne zes mannen en een vrouw gearresteerd die van plan waren een grootschalige aanslag uit te voeren met lukrake steekpartijen. Als de politie en hulpdiensten gearriveerd waren zouden dan bommen afgaan om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. In Duitsland werden vrijdagochtend twee broers gearresteerd die van plan waren een aanslag te plegen op een winkelcentrum in Oberhausen.

In alle gevallen zijn de verdachten tot hun plannen aangezet door IS. Het is een schrikbarende lijst maar volgens onderzoeker Willemijn Aerdts van de Universtiteit Leiden toont het aan dat inlichtingen- en veiligheidsdiensten uiterst succesvol opereren. Aerdts schat dat 95 procent van alle aanslagen die in West-Europa worden voorbereid op tijd voorkomen worden.

Tegenover de Vlaamse publieke omroep VRT verklaart ze:

Dat cijfer is gebaseerd op onderzoek en informatie uit open bronnen zoals krantenartikels. Het gaat dan over mensen die worden opgepakt voor ze iets daadwerkelijk kunnen ondernemen. Absolute cijfers hierover bestaan er niet. Je weet alleen dat een aanslag niet is gepleegd.

Die verklaring is overigens niet bedoeld ter geruststelling. Duidelijk is dat er nu relatief veel aanslagen worden voorbereid. “De dreiging is enorm toegenomen.”

In oktober legde Aerdts, docent-onderzoeker bij het Institute for Security and Global Affairs, in een aflevering van de Universiteit van Nederland uit hoe inlichtingendiensten terreur voorkomen.

cc-foto: Valsts policija

Geef een reactie

Laatste reacties (126)