Bijna niemand steunt nog het plan om de dividendbelasting af te schaffen. Dat stelde SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen aan tafel bij Nadia Moussaid in de talkshow Laat op Eén. Het gesprek is te zien vanaf 4:55:

Marijnissen zegt over het oplopen van de kosten tot 2 miljard euro:

De verdere stijging is nu het nieuws, volgens bronnen van het Algemeen Dagblad, en we gaan dat natuurlijk allemaal nog zien maar het crue is natuurlijk wel dat geldt: hoe hoger de winsten van de bedrijven, hoe meer het ons straks gaat kosten. Wat helemaal onduidelijk is: wat gaat het ons opleveren. Hier is al zo vaak over gesproken. Niemand die dit nog steunt, behalve misschien de minister-president zelf.

De SP-fractievoorzitter somt op hoe enorm rommelig de maatregel wordt gepresenteerd:

Rutte had eerst geen herinnering aan een memo over het plan, toen weer wel. Eerst was er geen onderzoek waaruit blijkt dat het zou helpen, toen toch weer wel maar dat onderzoek was dan weer door Shell zelf betaald, die er zelf baat bij hebben. Eerst zou de maatregel 1,4 miljard kosten, toen 1,6 en nu dus misschien 2 miljard. Het is gewoon een puinhoop.

Het plan legt volgens Marijnissen tegelijkertijd het werkelijke beleid van de VVD bloot:

Het is natuurlijk ook vooral een symbool voor iets veel groters, namelijk de keiharde agenda van de VVD. Dat werkende mensen, volgens onderzoek van de Rabobank, er de afgelopen 40 jaar in besteedbaar inkomen nauwelijks op vooruit zijn gegaan. Terwijl als multinationals, de buitenlandse aandeelhouders die hebben er baat bij hebben maar hoeven aan te kloppen en dan maakt het ineens niet uit het nou 1,4 miljard of 2 miljard gaat kosten.

Ondertussen is dat geld hard nodig voor andere zaken, benadrukt ze:

Ik ondersteun ieder initiatief dat we die 2 miljard beter gaan besteden. Dat is het meest wrange hier aan. Er zijn nog meer agenten nodig om over de veiligheid te waken, de leraren zijn in actie voor fatsoenlijke salarissen, de verzorgingshuizen moesten dicht, het eigen risico gaat omhoog want dat is ook onbetaalbaar. Dan zijn de zakken van Rutte plotseling leeg, op het moment dat het om de samenleving en gewone mensen gaat, maar op het moment dat het gaat om voordelen voor buitenlandse aandeelhouders dan kan het niet op.

Nog triester is dat de maatregel de samenleving weinig tot niets gaat opleveren:

Die geheime stukken zijn juist zo interessant omdat de eigen ambtenaren van Rutte daarin schreven ‘volgens ons gaat het ook helemaal niks opleveren’. Het is niet alleen dat wij als SP hier sceptisch over zijn, ongeveer heel Nederland is dat. We vragen Rutte dan ook vaak om te bewijzen dat de maatregel gaat werken. Rutte claimt dat het heel veel banen gaat oplerven. Natuurlij is het mooi als Unilever er voor kiest het hoofdkantoor in Nederland te vestigen maar dan nog: moeten we meegaan in die race naar beneden? Vinden we niet dat ook zo’n groot bedrijf gewoon z’n eerlijke deel aan belasting moet betalen?

Tot slot rijst de vraag of de maatregel echt doorgaat, zoals Rutte blijft beweren:

We gaan het zien. Hij heeft een groeiend probleem, ook in zijn eigen coalitiet. Ik zag Gert Jan Segers op tv zeggen ‘als er over gepraat kan worden dan graag’. Hij had het over meloenen die geslikt moeten worden maar het moment dat je stikt in die meloenen komt nabij.

Geef een reactie

Laatste reacties (100)