Een 19-jarige anorexiapatiënt ligt in een GGZ-kliniek in Nederland al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in bed. In een door haar gemaakt filmpje dat ze naar ZEMBLA heeft gestuurd, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw die sinds haar elfde een eetstoornis heeft, wordt met sondevoeding in leven gehouden. Ze ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.

Uit de ZEMBLA-uitzending die woensdagavond wordt uitgezonden, blijkt dat het regelmatig voorkomt dat anorexiapatiënten worden vastgebonden. Meestal gebeurt dat in combinatie met het geven van dwangvoeding. Dwangvoeding wordt toegepast om levens te redden. Uit het onderzoek van psycholoog Greta Noordenbos blijkt echter dat het toedienen van dwangvoeding juist suïcidaliteit in de hand kan werken. Noordenbos: “Het kind raakt getraumatiseerd door de negatieve zelfbeleving en doordat de controle wordt afgenomen.”

Deskundigen die het filmpje van de 19-jarige patiënt zien, reageren geschrokken tegenover ZEMBLA. Noordenbos vindt het “heel, heel treurig, wat dat meisje meemaakt.” Ze zegt: “Zelfs voor een dag zou het vreselijk zijn, zo traumatiserend, dat moet zo schadelijk zijn. Ze kan geen kant op. Ze ligt daar als een te behandelen object. En als je nou denkt: ‘er zit perspectief in’. Je kunt niet eindeloos doorgaan met iets dat niet werkt.”

Geef een reactie

Laatste reacties (16)