In Buitenhof gingen D66-leider Alexander Pechtold en PvdA-leider Lodewijk Asscher met elkaar in debat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, aanstaande woensdag. Wonen in de stad is onbetaalbaar geworden. Gemeenten moeten alle zeilen bijzetten om de Parijse klimaatdoelen te halen. Zwarte en witte scholen zorgen voor polarisatie in het onderwijs. Het zijn issues waar politici een antwoord op moeten geven en waar de verkiezingsprogramma’s van D66 en PvdA overal in Nederland vol van staan.

Als eerste de vraag of de middeninkomens bij de sociale huur moeten worden getrokken. Volgens Pechtold moet dat in eerste instantie een beslissing zijn van de woningcorporaties. Hij wijst erop dat drie jaar geleden, met instemming van de PvdA, is besloten dat die corporaties maatwerk zouden gaan verlenen en dat dergelijke beslissingen dus niet meer in Den Haag genomen hoeven worden. Als het aan D66 ligt, blijft dat ook zo. Lodewijk Asscher confronteert Pechtold ermee dat overal waar D66 in de raad zit, er steeds weer voor die vrije markt wordt gekozen, waardoor de wachtlijsten voor sociale huurwoningen oplopen.

Op het gebied van klimaatmaatregelen heeft Pechtold er begrip voor dat de lokale politiek steeds vaker eigen maatregelen invoert, bijvoorbeeld om fijnstof terug te dringen, omdat volgens hem Den Haag achterblijft met een goede regelgeving. Wel noemt hij het onwenselijk dat er op die manier verschillen ontstaan in hoe diverse steden klimaatproblematiek aanpakken en is het zaak dat er uniforme regels gaan gelden.

Lodewijk Asscher verwijt Pechtold en zijn D66 te zorgen voor een tweedeling in het onderwijs. De PvdA-leider wijst erop dat in een stad als Amsterdam, met een D66-wethouder van Onderwijs, er meer geld wordt uitgetrokken voor kinderen van expats, dan voor kinderen met een leerachterstand: ‘Dat is een politieke keuze die je niet uit kunt leggen, tenzij je meer expats en toeristen in Nederland wilt.’

Bekijk het gehele debat bovenaan deze pagina.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)