Lodewijk Asscher wil dat er in Nederland een wet komt die bedrijven verplicht om te formuleren wat zij doen voor de samenleving en het milieu. Dergelijke wetgeving, die in Frankrijk al bestaat, moet ertoe leiden dat bedrijven niet alleen maar aan hun eigenbelang denken, maar ook rekening houden met de gevolgen van hun activiteiten voor derden.

Volgens Asscher zorgt het huidige systeem ervoor dat bedrijven voornamelijk uit zijn op kortetermijnwinst, zo vertelde hij zondag in Buitenhof (vanaf 37:00). Er is volgens de PvdA-leider sprake van een winners-take-all-economie, die veel mensen onzeker maakt. “We willen een economie creëren die voor iedereen werkt, in plaats van voor de 1 procent.”

Asscher is er op basis van gesprekken met topmensen in het bedrijfsleven van overtuigd dat ook bij bedrijven veel animo bestaat om het anders te doen. Hij verwees onder meer naar de gewezen Unilever-topman Paul Polman die ervoor ijverde om de productie van het bedrijf milieuvriendelijker te maken. “Die is eruit gegooid omdat de aandeelhouders kortetermijnwinst wilden.”

Presentator Hugo Logtenberg en de eveneens in de studio aanwezige schrijver Arnon Grunberg verwachtten maar weinig van een wet die bedrijven verplicht om een maatschappelijke missie te formuleren. Asscher: “We moeten ook Europees afspreken dat alle bedrijven netjes hun belasting betalen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (27)