Een van de beroemdste Franse filosofen, Bernard-Henri Lévy oftewel BHL, trekt langs twintig Europese steden om met een theaterstuk burgers op te roepen in actie te komen voor de Europese eenheid. In maart staat hij in Carré maar hij schoof nu alvast aan in Buitenhof om een pleidooi te houden voor Europa.

BHL stelt dat Europa bedreigd wordt door drie factoren: buitenlandse heersers als Poetin en Trump, de opkomst van ultrarechtse bewegingen en de moedeloze berusting van burgers die Europa wel zien zitten maar er niet voor in actie willen komen.

De Europese Unie is voor BHL de garantie voor het behoud van Europese waarden als vrijheid en democratie “waar onze ouders voor gevochten hebben”. Hij ziet met lede ogen aan dat er in landen als bijvoorbeeld Hongarije leiders opstaan die dergelijke waarden willen vernietigen.

BHL schreef met een reeks andere Europese auteurs, van Salman Rushdie tot Elfriede Jelinek, Milan Kundera en Leïla Slimani, een manifest dat deze week in onder meer NRC gepubliceerd werd: Lui Europa, sta op en verdedig je vrijheid!

We hebben geen keuze meer. Als het populisme aan de poort rammelt, moeten we pal voor Europa staan, of te gronde gaan. (…) En tegen de volksopruiers die van Parijs tot Rome, van Dresden tot Barcelona, Budapest, Wenen en Warschau met het vuur van onze vrijheid spelen, moeten we nu in opperste nood de noodklok luiden.

Update: Engelstalige versie van het manifest staat hier

Geef een reactie

Laatste reacties (120)