Een gebrek aan ‘ethisch leiderschap’ bij de top van het Openbaar Ministerie: zo luidde de harde eindconclusie van de commissie-Fokkens. Bijna een jaar lang onderzocht de commissie een geheime liefdesrelatie en integriteitsschendingen binnen de top van het Openbaar Ministerie (OM). Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En ook: hoe moet het verder met de staande magistratuur? Kitty Nooy, oud-plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Den Haag en portefeuillehouder integriteit, waarschuwde bij haar vertrek eind vorig jaar al voor de angstcultuur bij het OM. In Buitenhof ging ze daarover zondag in gesprek met presentator Diana Matroos.

Ook te gast was schrijver, publicist en hoogleraar Ian Buruma. Deze week ontving hij de Gouden Ganzenveer vanwege zijn grote bijdrage aan het internationale politieke debat. Met hem werd gesproken over journalistiek en de druk daarop vanuit sociale media, maar ook over de kwestie die hem vorig jaar zijn baan kostte als hoofdredacteur van de New York Review of Books. Vorig jaar was ophef ontstaan over een stuk in de Review of Books waarin een auteur beschreef hoe hij persoonlijk had geleden onder beschuldigingen van seksueel geweld. In de special “The Fall of Men” gaf Buruma het woord aan de Canadese voormalige radiopresentator Jian Ghomeshi, die door meer dan twintig vrouwen werd beschuldigd van seksueel geweld. De aanklachten leidden tot zeven rechtszaken tegen Ghomeshi: in zes ervan werd hij vrijgesproken wegens wisselende verklaringen, in een zevende kwam het tot een schikking. De fel bekritiseerde special waarin in het #MeToo-tijdperk een podium werd gegeven aan (vermeende) daders in plaats van slachtoffers, leidde uiteindelijk de val van Buruma in, hoewel hem dat niet in die bewoordingen werd medegedeeld.

Ook in Buitenhof: Grenzen aan de groei van Schiphol. Dick Benschop was prominent politicus van de PvdA en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Later stapte hij over naar Shell en inmiddels is hij een jaar directeur van Schiphol. Een gesprek met hem over de grenzen aan de groei van de luchthaven.

Bekijk de hele uitzending van Buitenhof bovenaan dit artikel.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)