Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Buitenhof: hoe blijft zorg betaalbaar als kosten voor medicijnen steeds stijgen?

  •  
30-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De nieuwste generatie kankermedicijnen redt levens, maar zorgt ook voor een explosieve groei van de zorgkosten. En dus komen farmaceuten en ziekenhuizen steeds verder in conflict. Want waarom zijn de medicijnen zo duur? Hoe blijft de zorg betaalbaar als kosten voor medicijnen steeds hoger oplopen? In Buitenhof een debat met Marcel Levi, Chief Executive van University College London Hospitals en Sander van Deventer, managing partner bij medisch investeringsfonds Forbion.
Volgens Levi is het onethisch om de zorg te als kapitalistische markt te behandelen. Hij pleit er dan ook voor om de morele verantwoordelijkheid van de pharmaceutische industrie voorop te stellen.
"Het gaat hier om geneesmiddelen, vaak hebben mensen geen keus. Er is geen andere markt zoals wanneer je kan kiezen voor een dure, goedkope of geen auto. Je moet het medicijn hebben want anders ga je dood. En die mensen betalen via verzekering maar uiteindelijk betalen we allemaal met elkaar de verzekeringen terug. Die mensen hebben geen keus. Een dergelijke constructie moeten we als samenleving niet accepteren."
Van Deventer verklaart dat de vooruitgang in de medische industrie juist door het kapitalisme komt.
"Het kapitalistisch system is succesvol geweest in het ontwikkelen van geneesmiddelen. We kunnen nu veel kankers beter behandelen en met reuma eindig je niet meer in een rolstoel. Dat was vroeger anders en is nu niet meer zo met nog wel dezelfde kosten als vroeger. Als je verandering wil ga je naar een overheidsgestuurd systeem. Maar het zijn de winsten die de innovatie drijven."
"We hebben een systeem waarbij mensen bereid zijn geld te investeren om risico te lopen maar verzekeringen hebben niet eens zelfregulatie. De prijzen zijn krankzinnig. Als die meer gematigd zouden zijn – iets wat de industrie zelf kan doen – zouden mensen nog steeds geïnteresseerd zijn. Dan  maar geen twintig procent winst maar tien."
Verder in Buitenhof:
Sonja Barend Aan de vooravond van 4 mei is Sonja Barend te gast. Onlangs verscheen haar debuut “Je ziet mij nooit meer terug”. In dit boek blikt Sonja Barend terug op het moment dat haar vader in 1942 werd weggevoerd en hoe deze gebeurtenis haar leven is blijven bepalen.
Hoe de Democraten de verkiezingen verloren Donald Trump werd 100 dagen geleden geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten. Om te begrijpen hoe dat heeft kunnen gebeuren, moeten we naar de Democraten kijken. Dat zegt politiek analist Thomas Frank, schrijver van het onlangs verschenen boek “Listen, Liberal”. Wat hebben de Democraten verkeerd gedaan? Waar begon het en welke rol speelde de Clinton Dynastie?
Schuim & As met publicist Paul Scheffer. Een column van Sheila Sitalsing over de VVD en partijvoorzitter Henry Keizer.

Meer over:

economie, leven, nieuws, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.