Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Buitenhof: Wat Nederland nog kan leren van multicultureel Zuid-Afrika

  •  
02-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
De Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivisite en dichter Antjie Krog is op uitnodiging van het Rijksmuseum en de Vrije Universiteit. Na de apartheid was zij nauw betrokken bij de waarheidscommissie. Ze reageert op de recente ontwikkelingen in haar land. Afgelopen week trok president Zuma macht naar zich toe door een groot deel van de kritische leden van zijn kabinet te ontslaan.
Krog is in Nederland vanwege de tentoonstelling Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600 in het Rijksmuseum. Nederland las Zuid-Afrika zo vaak de les, maar kunnen wij als het om integratie gaat wellicht iets van de Zuid-Afrikanen leren?
"Wat witte Afrikaners in de Apartheid van Nederland geleerd hebben, is de non-discriminatie, om niet te discrimineren. Dat alle mensen mensen zijn, dat alle mensen gelijke rechten hebben. Maar ik denk dat het punt waarop wij nu voor liggen, is dat wij gedwongen zijn om te leven samen met een verscheidenheid van andere groeperingen. Met andere waarden, andere godsdienst, andere talen, andere huidskleur. Het is niet meer alleen zwart en wit, het is een mengelmoes. En om daarin gelukkig te zijn, om uit die vermenging energie te putten. En dan hoop ik, als alles goed gaat en wij zo doormodderen, dat wij een voorbeeld kunnen worden van hoe het ook kan."
Het gesprek met Antjie Krog begint op 32 minuten in de uitzending.
Ook in Buitenhof : Roger van Boxtel, president-directeur van NS. Volgens hem stevenen we af op een dubbel verkeersinfarct, als er niet snel meer geld naar mobiliteit gaat. Hij pleit voor elk jaar één miljard erbij voor treinen, bussen én auto’s. Maar hoe gaat het eigenlijk met de NS zelf?
En SP-Kamerlid Sadet Karabulut en Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam gaan met elkaar in gesprek over de spanning in de Turkse gemeenschap die oploopt in de aanloop naar het referendum in Turkije. Turkse Nederlanders voelen zich geïntimideerd en durven steeds minder openlijk over hun relatie met Turkije te praten. Ook de houding van de Nederlandse regering t.o.v. Turkije, waar excuses voor het oppakken van diplomaten tot nu toe is uitgebleven, draagt niet bij aan een verbetering van de sfeer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.