In de eerste uitzending van het nieuwe seizoen van Buitenhof, is Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) te gast om te praten over het fipronil-schandaal dat deze zomer het nieuws heeft beheerst. Ook ontstond er, in de woorden van presentatrice Marcia Luyten, een hysterie rondom het eierschandaal. De aanwezige hoeveelheden fipronil in de eieren die uit de schappen gehaald zijn, bleken geen gevaar voor de volksgezondheid te zijn. In tegenstelling tot een eerdere uitspraak van de NVWA.

Ruim 300.000 kippen zijn inmiddels omgebracht en de pluimveehouderij heeft miljoenen aan schade opgelopen omdat ze hun eieren nergens meer konden verkopen. Marianne Thieme haalde daarom de kamer terug van reces om het schandaal te bespreken.

Thieme uit heftige kritiek op de NVWA, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die volgens haar volledig is uitgekleed en amper genoeg geld of mankracht heeft om toezicht te houden, goed te communiceren, of vanuit expertise te spreken. Ze noemt de NVWA een ‘tandeloze toezichthouder’.

Edith Schippers herhaalde in het debat dat ze geen heil ziet in ‘zwarte pieten’. Ze wil niet bezig zijn met het uitdelen van de schuld, maar met de oplossing van het probleem. ‘Dat zegt ze altijd’ reageert Thieme. Volgens haar wordt er vaak opgeroepen vanuit Schippers om ‘de rotte appels uit het mandje te halen’ maar ondertussen wel vertrouwen te blijven houden in de bio-industrie zelf. Thieme ziet dit anders. Wat haar betreft is er sprake van normvervaging, en een sector die dankzij schaalvergroting niet meer te hanteren valt.

Dierziektes die zijn van alle tijden. Die haal je niet uit de wereld. Maar het gaat erom dat we een industrie hebben gecreëerd die zo intensief is, zo grootschalig, met een wereldhandel eromheen. Met het heen en weer gesleep van dieren over alle plekken. Dan krijg je dus ook het heen en weer slepen van allerlei dierziekten. Met als gevolg dat gezonde dieren vroegtijdig moeten worden afgemaakt en worden geslacht op het altaar van de economie.

Er is geen individuele zorg meer te verlenen in wat Marianne Thieme ‘kippenfabrieken’ noemt. Zij ziet daarom ook niet hoe het welzijn van dieren in dergelijke massale veehouderij nog gegarandeerd kan worden. Volgens Thieme is het fipronil-schandaal het zoveelste voedselschandaal, dat nog maar het puntje van de ijsberg is van een sector die volgens haar ‘door en door verziekt is’.

Thieme vindt het terecht dat de boeren zelf op moeten draaien voor de verliezen die ze nu geleden hebben vanwege dit schandaal. Het is volgens haar als ondernemer je eigen risico om te kijken wat voor producten je gebruikt. Boeren die nalatig zijn geweest in het controleren van de producten die ze gebruikten in hun eigen stal, hebben volgens Thieme gewoon te maken met het ondernemersrisico.

In de uitzending is Arre Zuurmond, Ombudsman van Amsterdam en oud-hoogleraar ICT en Eelke Blokker van het Instituut voor Publieke Waarden aanwezig om te debatteren over het falen van de overheid op het gebeid van de Belastingdienst, het Persoonsgebonden budget en de Nationale Politie. Ook is correspondente Michèle de Waard te gast om de Duitse verkiezingen te bespreken.

Buitenhof 27 augustus: Marianne Thieme

Geef een reactie

Laatste reacties (43)