Terwijl het tijdens de verkiezingscampagne er nog hevige discussies waren over hulp bij voltooid leven – die plaats zou vinden onder begeleiding van een arts die aan wetgeving, medische ethiek, en protocollen moet voldoen – gaat coöperatie De Laatste Wil een stuk verder. De coöperatie strijdt sinds oprichting in 2013 voor volledige autonomie bij een zelfgekozen dood, en het toegankelijk maken van een middel dat dit snel en pijnloos kan faciliteren.

Decoöperatie zegt in Nieuwsuur een dergelijk middel gevonden te hebben, dat ook nog eens legaal en gemakkelijk verkrijgbaar zou zijn. Het zou in de buurt komen van de ‘Pil van Drion’, vernoemd naar een voorstel van Huib Drion. De Laatste Wil noemt de ontdekking een doorbraak.

In het item van Nieuwsuur gaan experts met elkaar in debat hoe wenselijk het is dat een dergelijk middel beschikbaar is, zonder bemoeienis van een arts of commissie. Daarnaast worden er vragen gesteld over de juridische rol van de coöperatie, die leden informeert over het middel en waar het te verkrijgen is. Is deze hulp bij een vrijwillig levenseinde strafbaar? Of is het een zegen dat mensen de mogelijkheid krijgen om op humane en autonome wijze een einde aan hun leven te maken?

In de studio is er een gesprek met Agnes Wolbert van de Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde.

Heeft u last van sombere en depressieve gevoelens, wil u praten over depressie of heeft u hulp nodig? Neem dan contact op via email of chat met 113.nl of bel gratis en anoniem met 0900-0113. U kunt daar zeven dagen per week en 24 uur per dag terecht.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)