PVV-leider Geert Wilders heeft zichzelf, door journalisten tot vijand te verklaren, een vrijbrief gegeven om media alleen te woord te staan wanneer het hem uitkomt. Zo ook besloot hij WNL de mogelijkheid te geven hem te interviewen. Weliswaar in een andere setting – gekozen is voor hotel des Indes in Den Haag – en zonder andere gasten. Het interview was bovendien niet live, maar van tevoren opgenomen.

In het gesprek toonde hij zichzelf nogmaals een meester in het slachtofferschap. Iedereen heeft het gedaan, behalve hij: journalisten bijvoorbeeld. Wilders heeft het vreemde idee dat het de taak is van journalisten om hem vriendelijk te bejegenen, in plaats van kritisch te zijn en aan waarheidsvinding te doen. En wie kritisch is, die is onaardig en verdient een boycot. “Ik word niet altijd even vriendelijk bejegend door alle journalisten – en dan ben ik nog voorzichtig in mijn uitspraak”, aldus Wilders.

De leugens van Wilders
Geert Wilders kreeg in het interview de kans om weg te komen met een aantal grote leugens. Zo beweert hij dat burgers in Nederland boos zijn omdat er honderdduizenden migranten (vluchtelingen) het land binnen komen en gratis woningen krijgen en gratis gezondheidszorg. Als burgers daar al boos over zijn, dan zou het de taak van een echte politicus zijn om die zorgen weg te nemen door bijvoorbeeld uit te leggen dat er helemaal geen 100.000en migranten het land binnenkomen.

Volgens de cijfers van vluchtelingenwerk hebben in de eerste helft van 2016 8.422 mensen asiel aangevraagd in Nederland. Dat waren er in de eerste helft van 2015 nog 8.749. In de laatste 6 maanden van 2015 vroegen 37.268 mensen bescherming in Nederland aan. Beduidend meer, maar nog steeds geen honderdduizenden. Van gratis wonen is in Nederland al helemaal geen sprake. Wel kunnen erkende vluchtelingen een urgentieverklaring krijgen om zodoende sneller aan huurwoning te komen.

Volgens Geert Wilders zouden ook onze feestdagen in Nederland bedreigd worden. Zo noemt hij bijvoorbeeld kerst. Afgelopen december ontstond er al veel ophef omdat het nepnieuws de wereld in werd geslingerd over het opheffen van kerst. Populisten hielpen de kerstmythe de wereld in dat een complot van linkse elite, moslims en andere subversieven stiekem het Kerstfeest aan het vernietigen zijn. Ook die bewering van Wilders werd niet weersproken door Nieman.

In Duitsland riep Wilders onlangs nog dat blonde vrouwen niet over straat kunnen. Na die uitspraak ontstond er online veel ophef: talloze blonde vrouwen wezen Wilders erop dat ze prima over straat kunnen en dat ze niet door hem misbruikt wensen te worden voor zijn politieke spel. Nieman wijst hem daarop, waarna Wilders wegkomt met een wel erg Trumpiaans antwoord: vele fotografen hebben hem verteld dat modellen niet over straat kunnen.

Wilders zegt geen plan te hebben
In het interview wil Nieman weten hoe Wilders van plan is de punten uit zijn partijprogramma te realiseren. Wilders klopt zich op de borst door te stellen dat hij geen plan heeft. Daarmee omzeilt hij het idee dat we de plannen – die hij tot op zekere hoogte wel degelijk heeft – serieus hoeven te nemen. We zouden moskeeën kunnen sluiten  door geen vergunningen meer af te geven, alleen moslims die de sharia hier willen invoeren zijn niet welkom in Nederland, de grenzen wil Wilders bewaken met drones en marechaussees. Allemaal hypothetisch natuurlijk, het zóu kunnen.

Door te doen alsof hij geen concreet plan heeft, hoeft Wilders zijn plannen bovendien niet door te laten rekenen door het CPB – dat hij overigens ‘een papieren werkelijkheid’ noemt. In het interview herhaalt hij wederom zijn uitspraak dat het parlement een ‘nepparlement’ is en blijft hij erbij dat hij veroordeeld is door een ‘neprechtbank’. Hij noemt Rutte nogmaals een leugenaar en zegt dat de VVD-leider vast wel met Wilders zal willen samenwerken, mits de PVV de grootste partij wordt na de verkiezingen in maart. Mark Rutte liet via zijn twitteraccount weten dat daar geen enkele kans voor is. De man die voorheen zei geen enkele partij uit te willen sluiten, maar dat nu wel expliciet doet, plukt daar volgens de Volkskrant de vruchten van.

Geef een reactie

Laatste reacties (205)