De intocht van Sinterklaas in Dokkum vorige week zaterdag, of eigenlijk het blokkeren van de snelweg zodat een geplande demonstratie niet door kon gaan, leidde tot een verhit debat. Het recht op demonstratie, “de kloof” tussen Randstad en regio, de voortdurende strijd tussen pro- en anti-Zwarte Piet-demonstranten. Maar welke rol spelen gezagsdragers zoals burgemeester en politie hierbij? Oud-burgemeester Job Cohen, leider van het onderzoekrapport naar Project X in Haren, en Marco Zannoni, directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT), gingen daarover in gesprek in Buitenhof.

Wat er exact allemaal misging in Dokkum vindt Cohen moeilijk te zeggen, maar:

Het meest treurige vind ik wel dat die demonstranten die zich keurig hadden aangemeld, dat die niet van hun recht op demonstratie gebruik hebben kunnen maken. En dat is toch ook een gevolg geweest van het feit dat de pro-pieten hen daar op die snelweg hebben tegengehouden. Daar is iets misgegaan. En dat kan natuurlijk niet, want dat is echt in strijd met hoe het hoort.

Volgens Zanonni laat de situatie op de snelweg bij Dokkum vooral zien ‘hoe ingewikkeld het is’. Missers zijn er volgens hem niet gemaakt:

Het laat zien hoe ingewikkeld het is als burgemeester, die vindt het belangrijk dat er gedemonstreerd kan worden. Je hebt te maken met de openbare orde en de veiligheid, nog wel tijdens een kinderfeest. En dan moeten er gewoon keuzes worden gemaakt. De grootste uitdaging voor de politie zal zijn: wie zijn deze mensen, waar hebben we mee te maken en wat is nou wijsheid.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (100)