Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Nijmeegse scooterzaak: het fatale scooterongeluk

  •  
25-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
929 keer bekeken
  •  
Op 15 januari 2010 rijden Mohamed el G. (19) en Mohamed A. (18) op een gestolen scooter door Nijmegen om een hotel te beroven. Wanneer de politie ze aan wil houden omdat het achterlicht defect is, slaan ze op de vlucht. Tijdens de dollemansrit die volgt, rijden ze op een zebrapad een voetganger dood. Wat volgt is een acht jaar lange juridische strijd omdat beide verdachten zeggen de scooter niet bestuurd te hebben. In Hoger Beroep worden de mannen zelfs vrijgesproken voor de dood van de voetganger. Dit tot grote ontsteltenis van velen. Want hoe kan het niet duidelijk zijn wie de scooter bestuurde? De twee mannen geven elkaar de schuld, ooggetuigen spreken elkaar tegen en de politie heeft geen technisch bewijs. Kan je dus twee mensen veroordelen, terwijl maar één persoon reed? En als je niet weet wie er reed, kan je dan überhaupt iemand vervolgen?
De zogenoemde Nijmeegse Scooterzaak kwam begin 2018 na acht jaar eindelijk tot een einde. Programmamakers Hetty Nietsch en Manon Blaas mochten het juridische steekspel al die jaren achter de schermen volgen en tonen dit in hun 2Doc: Het Fatale Scooterongeluk. Van het ongeluk in 2010, de vrijspraak in 2013, tot de definitieve veroordeling bij de Hoge Raad in 2018. Oud rechter Egbert Myjer neemt in de documentaire als verteller de kijker aan de hand mee door de ingewikkelde rechtsgang.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.