Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De radicalisering van het migratiedebat

  •  
23-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
Als er niets gebeurt, wonen hier in 2060 20 miljoen mensen. In het jaar 2100 zelfs 24 miljoen, schreef Elsevier in dikke rode letters afgelopen week op het omslag. Maar klopt dat wel? De vraag of Nederland ‘te vol’ is, is in elk geval niet langer taboe binnen de Nederlandse politiek. Premier Rutte kondigde afgelopen vrijdag nog een onderzoek aan naar de bevolkingsgroei in Nederland. Is die bevolkingsgroei te beïnvloeden en zo ja, hoe moet je dat doen? Een debat daarover in Buitenhof tussen Paul Scheffer, hoogleraar Europese studies, en Leo Lucassen, directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.
Scheffer zegt zich te hebben verbaasd over de manier waarop er in de Kamer over het onderwerp gesproken werd. Volgens hem bedraagt – afhankelijk van het beleid dat wordt gevoerd – het bevolkingsaantal in 2060 tussen de 16 en 20 miljoen mensen. Bij een voortzetting van het huidige beleid, zal dat iets meer dan 18 miljoen zijn. Hij noemt het dan ook ‘merkwaardig’ dat het onderwerp in de alarmistische context van overbevolking werd geplaatst.
Dat neemt niet weg dat het terugdringen van het bevolkingsaantal een onderwerp is dat nu breed besproken wordt in de Kamer, terwijl het tot niet al te lang geleden een onderwerp is dat vooral in extreemrechtse hoek werd teruggevonden. Volgens Lucassen is sinds de jaren 90 ‘met Bolkestein, later Fortuyn en natuurlijk de opkomst van Geert Wilders’ de meningsvorming rond migratie heel sterk is geradicaliseerd, ‘waarbij je, als je steeds weer een stapje hoger komt, het ook weer wordt genormaliseerd’. Daarbij wijst Lucassen ook op het aantreden van Thierry Baudet als Kamerlid: ‘Opeens liggen er weer onderwerpen op tafel over genetica
Bekijk het debat tussen Scheffer en Lucassen bovenaan dit artikel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.