Donderdag begint opnieuw een migratietop over het vluchtelingenprobleem. Er staat veel op het spel en de vraag is of de 28 Europese leiders eruit komen met Turkije over hoe het probleem moet worden aangepakt. Zo niet, wat zijn dan de gevolgen voor Europa?

De voor- en tegenstanders van Europa buitelen al weken over elkaar heen. Nieuwsuur zond woensdagavond een discussie uit over de crisis tussen hoogleraar Europese Studies Paul Scheffer en Europees commentator van NRC Handelsblad Caroline de Gruyter. Ook zat in het programma een kort interview met de voormalige voorzitter van de Europese Commissie Manuel Barroso.

Volgens Caroline de Gruyter gelooft niemand in Europa en merk je dat ook aan wat politici zeggen: in Brussel zijn hun woorden heel anders dan wanneer ze in hun eigen land over Europa praten.

Paul Scheffer vindt dat Europa duidelijker moet uitspreken wie er wel en niet bij horen om zo ook beter de Europese grens te kunnen definiëren:

Landen als Turkije en Oekraïne moeten niet aan het lijntje worden gehouden wat betreft het EU-lidmaatschap. Europa is nog lang niet af. Oost-Europese landen zijn bijvoorbeeld nog lang niet klaar met integreren, dat duurt generaties. Pas dan kun je nadenken over uitbreiding

De Gruyter is van mening dat er wel een oplossing mogelijk is voor een akkoord met Turkije en dat het een begin kan zijn van een structurele oplossing en een kans voor de Europese landen om de regie weer in handen te krijgen.

Bekijk de discussie vanaf de tiende minuut.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)