In Buitenhof heeft Emilie Gordenker, directeur van het Haagse Mauritshuis, gereageerd op premier Rutte en Sybrand Buma over de ‘beeldenstorm’, zoals zij dat noemden. Premier en tevens historicus Mark Rutte noemde het vrijdag ‘gek’ dat het Mauritshuis een borstbeeld van Johan Maurits uit de ontvangsthal had weggehaald. CDA-leider Buma deed daar zaterdag in het AD nog een schepje bovenop. Gordenker laat weten dat er van die berichtgeving niks klopt en dat Rutte en Buma zich beter hadden moeten informeren.

Dat er een buste uit de foyer is verwijderd, dat klopt. Maar wat politici als Rutte en Buma ‘vergaten’ te controleren, was of daarmee wel het hele verhaal verteld werd. Nee dus, legt Gordenker uit. De buste, een kunststof replica van het borstbeeld, is weliswaar uit de hal gehaald, maar dat is simpelweg omdat het niet langer nodig is. In de plaats van de buste is er een echt beeld van Maurits uit de 18de eeuw geplaatst ‘die veel geschikter is om het verhaal over hem’ te vertellen.

Rutte had ook gezegd: ‘Als je het beeld van de oprichter weghaalt, verander dan ook de naam.’ Ook pertinente onzin, zegt Gordenker, die vindt dat Rutte eerst maar eens ‘naar de feiten moet kijken’. Zo is de naam van het Mauritshuis helemaal geen eerbetoon, maar is Johan Maurits de stichter. Dat er een buste verdwijnt en elders in het gebouw een nieuw beeld verrijst, heeft dus niets met een ‘beeldenstorm’ te maken. Bij het nieuwe beeld van Johan Maurits wordt volgens Gordenker een genuanceerd verhaal verteld. Nuance die hoog nodig is, vindt de museumdirecteur, omdat er geen reden is om uitsluitend negatief over Maurits te denken: ‘Als gouverneur in Brazilië heeft hij fantastische dingen gedaan. Daarom wordt hij daar ook gezien als een held.’

Voor de premier had Gordenker nog een tip. Aangezien het Mauritshuis pal naast het werkvertrek van Rutte ligt, had hij best even het bruggetje kunnen oversteken om te kijken wat er waar was van de geruchten voor hij in een interview zo’n grote broek aantrok.

Bekijk de uitzending van Buitenhof hierboven. Het gesprek met Gordenker begint op 20 minuten in de uitzending.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (53)