De meeste mensen kennen rockzangeres Ryanne van Dorst als Elle Bandita. Ryanne neemt in het dagelijks leven geen blad voor de mond en in haar nieuwe serie over gender ‘Geslacht!’ doet ze dat evenmin. Haar missie is om een van de laatste taboes te doorbreken. Van Dorst werd zelf geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. In die tijd, 1984, werd op doktersadvies besloten een meisje van haar ‘te maken’, met behulp van operaties en hormonen. Hoewel het programma niet over haar eigen ervaring gaat, blijkt uit onderzoek dat veel interseksuelen het moeilijk vinden om voor hun gender uit te komen uit schaamte of angst voor stigmatisering.  Van Dorst kwam voorafgaand aan het programma daarom zelf ‘uit de kast’ in een interview met Volkskrant Magazine:

“Wat me tegenhield om dit publiek te maken is dat ik weet hoe gek media zijn op hypes, hoe ze iets uitmelken. Er zal een stempel op me worden gedrukt: ‘die hermafrodiet’. Nou, deel me maar in. Ik heb een fokking dikke huid. Dit moest er echt uit, voor mij is dit een bevrijding. Ik hoop dat ik zo iets kan betekenen voor anderen met een vorm van intersekse. Al vind ik dat een pleuristerm, hermafrodiet is een veel mooier woord.”

In het BNN-programma Geslacht! gaat Van Dorst op zoek naar wat een man mannelijk maakt en een vrouw vrouwelijk en probeert ze te ontdekken welke rol gender speelt in onze maatschappij.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)