Er is een dringend tekort aan plekken waar psychiatrische patiënten met verward, gevaarlijk en agressief gedrag veilig opgenomen kunnen worden. Dat meldt De Monitor (KRO-NCRV). Om hoeveel bedden het precies gaat is onduidelijk, maar alleen al in Rotterdam komen er tientallen plekken tekort.

Volgens de monitor moeten GGZ instellingen ‘met grote regelmaat’ psychiatrische patiënten met gevaarlijk en verward gedrag weigeren. Een aantal instellingen die werden ondervraagd zelfs ‘meerdere keren per week’. De patiënten komen daardoor op verkeerde afdelingen terecht, of worden geweigerd en komen weer terug op straat omdat er onvoldoende beveiliging beschikbaar is.

Jan Hoekstra, de topambtenaar die na de moord op Els Borst door een verwarde man een vernietigend rapport schreef, zegt dat de ‘GGZ nog altijd ondermaats is’. Volgens Hoekstra is er in de politiek onvoldoende besef van hoe dringend het probleem is. ‘De urgentie ebt weg,’ aldus Hoekstra, ‘terwijl je juist voor verwarde en gevaarlijke mensen een sluitend systeem nodig hebt. Het gaat om het leven van mensen.’

Het is geen gering probleem, naar schatting zijn er in Nederland 3.000 tot 5.000 psychiatrische patiënten die, wanneer ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben, een gevaar kunnen zijn voor hun omgeving. Sinds er in 2012 op de Geestelijke Gezondheidszorg is bezuinigd, komen er bij de politie steeds meer meldingen binnen van incidenten met verwarde personen. Tussen 2011 en 2016 was er een stijging van 82%. In 2017 zijn er tot nu toe in het eerste half jaar 41.000 meldingen van incidenten met verwarde mensen, meer dan er in 2011 in het hele jaar gemeten werd.

De Monitor: Te kort aan beveiligde GGZ-bedden voor gevaarlijke psychiatrische patiënten
cc-foto: Pedro Ribeiro Simões

Geef een reactie

Laatste reacties (22)