Bijna de helft van uitzendbureaus is bereid om mensen op basis van afkomst uit te sluiten. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenprogramma Radar. Van de 78 willekeurig gebelde uitzendbureaus toonde bijna de helft zich expliciet bereid om Turkse-, Marokkaanse- of Surinaamse-Nederlanders uit te sluiten van voordracht als een opdrachtgever daarom vroeg.

In de uitzending, die vanavond wordt uitgezonden, is te horen hoe medewerkers reageren op het verzoek:

Mag ik eigenlijk niets van vinden en zeggen, maar ik snap het.

Ik mag het niet hardop zeggen, maar ik heb het gehoord.

We mogen natuurlijk niet discrimineren, maar we gaan er wel rekening mee houden.

De uitzendbureaus overtreden daarmee willens en wetens de wet, legt Adriana van Dooijeweert van het College voor de Rechten van de Mens uit in de uitzending:

Dit is bij wet verboden en vastgelegd in de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Wat opvalt is dat ze weten dat ze discrimineren en het toch doen. De wet aan hun laars lappen.

Radar belde 78 uitzendbureaus in de provinciehoofdsteden van Nederland. Van de gebelde uitzendbureaus wilde 47 procent meewerken aan de discriminatie. Nog eens 14 procent hield zich op de vlakte en legde de verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever. Die moest dan maar kiezen tussen de voorgedragen kandidaten. 36 procent liet onmiddellijk weten niet mee te werken aan discriminatie. In vergelijkbaar onderzoek uit 2011 was dat nog slechts 15 procent.

Cc-foto: Jeremy

Geef een reactie

Laatste reacties (187)