Ook onze medicijnen worden tegenwoordig voor het grootste deel in India en China geproduceerd: de grondstoffen zijn goedkoper en de arbeidslonen laag. Uit bovenstaande uitzending van ZEMBLA blijkt dat de Indiase multinational Aurobindo te lage lonen betaalt aan zijn werknemers en veiligheidsmaatregelen overtreedt. Volgens deskundigen om te besparen op productiekosten. Ook blijkt het bedrijf chemisch afval illegaal te lozen met schadelijke gevolgen voor mens en milieu. Dagelijks gaan in de Nederlandse apotheken ongeveer 60 duizend doosjes medicijnen van Aurobindo over de toonbank.

Het is daarom des te schokkender dat pensioenfondsen van zorgpersoneel, huisartsen en werknemers bij overheid en onderwijs beleggen in Aurobindo Pharma. De pensioenfondsen ABP, PFZW en SPH hebben allen aandelen in het omstreden bedrijf. De belangen in Aurobindo per fonds zijn 27 miljoen euro voor ABP, 5,2 miljoen voor PFZW en 250.000 euro voor SPH.

In een reactie aan ZEMBLA laten de drie pensioenfondsen weten hun verantwoordelijkheid te nemen richting Aurobindo. SPH stelt in een verklaring:

Deze bevindingen zijn ernstig van aard en sluiten niet aan bij de visie die SPH heeft op maatschappelijk verantwoord beleggen

ABP, dat sinds medio 2014 in Aurobindo belegt, wil met het management van Aurobindo in gesprek:

Als blijkt dat er ontoelaatbare praktijken plaatsvinden, kan dat betekenen dat we tot verkoop van onze beleggingen in dit bedrijf overgaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)