Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Is met de aanval op Syrië een nieuwe Koude Oorlog begonnen?

  •  
15-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
In de nacht van vrijdag op zaterdag vuurde de Verenigde Staten raketten af op Syrië ter vergelding van het gebruik van gifgas door Assad. De aanval werd gesteund door bondgenoten Frankrijk en Groot-Brittannië. Minister Ank Bijleveld (CDA) reisde eerder deze week naar Washington om met haar Amerikaanse collega Mattis te overleggen over de crisis rond Syrië, de missie in Afghanistan en de Russische dreiging. De Amerikanen blijken vooral te willen weten of Nederland zijn door de NAVO verplichte tweeprocentnorm gaat halen. In Buitenhof een gesprek met de minister over oorlog rond Syrië, militaire dreigingen en verplichtingen, en haar eigen nieuwe Defensienota.
Bijleveld benadrukt dat Nederland geen actieve steun aan de aanvallen op Syrië heeft aangeboden. Een van de redenen daarvoor, is dat hard bewijs ontbreekt dat het regime van Bashar Al-Assad inderdaad achter de aanval met chemische wapens op Douma zit. Bijleveld:
"We bekijken dit van geval tot geval, zo is onze aanpak. Wij achten het wel heel waarschijnlijk. Het is niet voor niets dat wij in de Veiligheidsraad er zo op hebben aangedrongen dat er informatie komt."
Hoewel Nederland de aanval dus niet actief steunt, is er volgens de minister ‘wel begrip voor’. Bijleveld zegt ook dat er geprobeerd wordt om de oorlog en de enorme humanitaire crisis in Syrië diplomatiek op te lossen, onder meer door VN-resoluties uit te spreken, maar dat die aanpak keer op keer strandt omdat de ene keer de VS, de andere keer Rusland zijn veto uitspreekt. Toch moet die diplomatieke aanpak via de Veiligheidsraad een kans krijgen, vindt Bijleveld:
"Het is het enige wat we hebben en ik hecht eraan dat we in gesprek zijn, maar of het werkt: het kan beter."
'Het is het enige wat we hebben en ik hecht er aan dat we in gesprek zijn, maar of het werkt: het kan beter,' zegt @MinBijleveld over de effectiviteit van de VN Veiligheidsraad #buitenhof pic.twitter.com/7kw04KTGUL
— Buitenhof (@Buitenhoftv) 15 april 2018
Over die houding van de Verenigde Staten aan de ene kant, en Rusland aan de andere, gaat ook het gesprek met Ruslandkenner Hubert Smeets. Afgelopen week zei secretaris-generaal van de VN António Guterres: ‘De Koude Oorlog is terug van weggeweest. En ditmaal in een ergere vorm.’ Na de Amerikaanse raketaanval van vrijdagnacht waarschuwde Rusland dat ‘dergelijke acties niet zonder consequenties kunnen blijven’.
Smeets heeft een verklaring voor die opstelling van de Russen. In 2013 wist Rusland een aanval van Amerika en zijn bondgenoten af te slaan, door de controle op chemische wapens in het bezit van Assad op zich te nemen. Als nu blijkt dat daar niets van terecht gekomen is en Assad nog altijd in het bezit is van die wapens én ze inzet tegen zijn eigen bevolking, dan betekent dat een prestigeverlies voor Poetin. ‘Daarom moest dat koste wat kost voorkomen worden,’ aldus Smeets.
Dat de verhoudingen tussen oost en west verzuurd zijn, is ontegenzeggelijk een feit, laat Smeets weten. Sterker nog, ‘in Rusland wordt het woord Koude Oorlog gewoon gebruikt’. Ook is het Smeets opgevallen dat er binnen de Russische politiek anders wordt gesproken over het westen. Waar landen als de Verenigde Staten voorheen werden aangeduid als ‘partners’, wordt er nu gesproken over ‘onze voormalige partners’.
'In Rusland wordt het woord Koude Oorlog gewoon gebruikt. Die is gevaarlijker dan voor de val van de Muur, omdat er nu geen ideologische tegenstelling is,' aldus @hubertsmeets #buitenhof pic.twitter.com/bIzCDeV1NU
— Buitenhof (@Buitenhoftv) 15 april 2018
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.