Maandag heeft demissionair PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma toestemming gegeven voor een experiment met een soepelere bijstand. In vijf steden mogen bijstandsgerechtigden gedurende twee jaar maximaal 199 euro per maand bijverdienen naast hun uitkering. Op die manier kunnen de gemeenten achterhalen of mensen met een bijstandsuitkering actiever worden als zij niet gedwongen worden om te solliciteren of tot het leveren van een tegenprestatie.

Aan tafel bij Eva Jinek legt Klijnsma uit:

Je wil natuurlijk iemand die in de bijstand zit z’n vleugels zo snel mogelijk weer uit kan slaan en z’n eigen broek op kan houden. Dat kun je op verschillende manieren doen. Je kunt iemand echt naar een baan toe leiden of je kunt tegen iemand zeggen, je moet gewoon heel vaak per week solliciteren tot je zelf een baan gevonden hebt. Dat gebeurt in de praktijk ook, maar wat nu in dit experiment aan de orde is, is dat je kijkt per mens wat nou het beste past bij deze man of vrouw die in de bijstand zit.

De andere gasten aan tafel, waaronder Charles Groenhuijsen en Jan Smit, maar ook Eva Jinek zelf, vinden de versoepeling maar niets. Zo wordt in de uitzending het voorbeeld gegeven van een jonge vrouw uit Groningen die vanuit de bijstand haar eigen bedrijf heeft mogen oprichten. Alles wat ze daar nu mee verdient, gaat naar de gemeente. In de tussentijd kan zij haar bedrijf uitbouwen, tot ze uiteindelijk succesvol genoeg is om op eigen benen te kunnen staan. Maar, zo is de mening aan tafel, ‘zo’n gezonde jonge vrouw hoort toch gewoon te werken?’. Eva Jinek vindt: ‘Ik heb ook wel eens gekke dromen gehad’. Jan Smit sluit aan: ‘Dat is toch niet voor een meisje als Bianca? Die wil je toch niet stimuleren om vanuit de bijstand een bedrijf te beginnen?’

Bekijk het hele fragment hierboven.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)