Het rommelt binnen de partij van Thierry Baudet. Vorige week werden partijprominenten Robert de Haze Winkelman en Betty Jo Wevers geroyeerd nadat zij hun onvrede uitspraken over het partijbestuur. Vervolgens bleek ook oud-lijstduwer Frank Ankersmit om diezelfde reden de partij te hebben verlaten. Ook oud-kandidaat-Kamerlid Kees Eldering is inmiddels opgestapt. Bij Jinek probeert politiek commentator Joost Vullings de situatie bij het FvD te duiden. ‘Je bent een partij van democratie. De partij is niet ondemocratisch ingericht maar het is wel heel moeilijk om als lid invloed te hebben’, zegt hij bijvoorbeeld.

Ook zegt hij dat de geluiden die naar buiten komen heel verschillend zijn. De geroyeerde leden zeggen dat het mis is binnen de partij, iets wat nog eens onderstreept wordt door de open brief van een drietal partijprominenten die laten weten dat de partij dringend interne veranderingen nodig heeft. Maar volgens Baudet zelf is er helemaal niets aan de hand en komen er juist dagelijks veel nieuwe leden bij, die vinden dat Baudet vooral op dezelfde manier door moet gaan.

Vullings reageert ook de vele aanklachten richting Baudet en zijn Forum voor Democratie wat betreft het racisme binnen de partij. Het verspreiden van rassentheorieën, spreken van ‘omvolking’ en ‘homeopathische vermenging’, het spreken op bijeenkomsten waar beruchte neonazi’s aanwezig zijn en de wens uitspreken om Europa ‘dominant blank‘ te houden moet vooral genuanceerd benaderd worden. Goed, dat Baudet uitgebreid en urenland gaat dineren met racisten is volgens Vullings ‘wat onhandig’, maar dat betekent volgens hem nog niet dat de partij zelf ook racistisch is:

Bekijk het gehele fragment bovenaan dit artikel.

Geef een reactie

Laatste reacties (87)