Afgelopen week vond in de Tweede Kamer een verhit debat plaats over het afschaffen van de Wet raadgevend referendum. De centrale vraag daarbij was: kan de regering die referendumwet eigenlijk wel afschaffen, zonder het volk de mogelijkheid te geven om zich hieroveruit te spreken middels zo’n referendum? Volgens het kabinet wel, maar de Tweede Kamer heeft minister Ollongren teruggestuurd naar de Raad van State voor aanvullend juridisch advies. In Buitenhof een gesprek daarover met referendum-expert Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden.

Voermans heeft het idee dat bij het kabinet de angst voor de kiezer meespeelt sinds het Oekraïne-referendum en probeert het kabinet nu ‘onmiddellijk van dat ding af’ te komen, maar hebben ze zichzelf in een hoekje geschilderd, of zijn ‘aan het broddelen geslagen’, door bij het afschaffen van de wet geen rekening te houden met de wettelijk geregelde referendumperiode. Ook denkt Voermans dat wie het afschaffen van de referendumwet aankaart bij de rechter, best een goede kans maakt die zaak te winnen.

Het gesprek met Wim Voermans begint op 22 minuten.

De missers van Mark Rutte
De uitzending begon met een gesprek met de topadviseur van de VVD en vertrouweling van Mark Rutte, Ben Verwaayen. Met hem werd gesproken over leiderschap, de VVD en de Brexitonderhandelingen. Ook ging het over de leugens van Halbe Zijlstra en diens gedwongen vertrek, en dan vooral over het optreden van Mark Rutte in die affaire. De premier wist immers al weken van de leugens, maar informeerde de Kamer niet. Ook vond Rutte dat er niet zo veel mis was met het liegen van Halbe Zijlstra. ‘Een misser om dat niet op je radar te hebben,’ vindt Verwaayen.

Hoewel Rutte dat inmiddels zelf ‘een inschattingsfout’ noemde, denkt Verwaayen niet dat deze misser inhoudt dat het einde van Rutte als premier hierdoor aanstaande is.

Verder in de uitzending: Schrijfster Jolande Withuis schreef een bijzonder boek, namelijk “Raadselvader, Kind in de Koude Oorlog”. Withuis’ vader was een vooraanstaand CPN’er en schaakjournalist bij partijkrant De Waarheid. Het boek gaat over haar jeugd en latere leven als kind van communisten. Withuis wordt provo, om vervolgens toch weer terug te keren in de boezem van de CPN. Een relaas over overleven in een autoritair communistisch milieu.

Geef een reactie

Laatste reacties (183)