De NTR maakt een documentaireserie over succesvolle ‘nieuwe’ Nederlanders. Het is een drieluik dat de verhalen vertelt van maatschappelijk betrokken mensen met een niet-westerse achtergrond. De serie wordt op zondagavond uitgezonden.

De serie wordt omschreven als een portrettering van ‘jonge mensen, van wie de (groot-)ouders ooit als gastarbeider hier naartoe kwamen, die zich hebben ontwikkeld tot Nederlandse wereldburgers’.  Afgelopen zondag ging het over voorbeeldfiguren en waarom die belangrijk zijn voor de ontwikkeling.

Op sociale media krijgt de serie veel lof maar er is ook kritiek. Volgens NRC-recensent Hans Beerekamp is er veel op de reeks aan te merken, ondanks dat een variatie aan portretten van Nederlanders met een niet-westerse afkomst toe te juichen is.

(…) Alleen al de titel: Kansen Krijgen Kansen Pakken. Die schijnbaar aan het kermismilieu ontleende uitroep suggereert immers dat het een kwestie is van beter je best doen, om al die door de Nederlandse samenleving genereus aangeboden kansen glansrijk te verzilveren.

Echt storend vind ik de impliciete veronderstelling dat we ons zouden moeten vergapen aan een vrouwelijke huisarts van Turkse afkomst, een docente maatschappijleer met een hoofddoek of een sportpedagoog met een Marokkaanse achtergrond. De fase dat we dan oh en ah gaan roepen ligt toch echt al een tijdje achter ons. Helemaal verbazingwekkend is de aandacht voor twee vrouwelijke PvdA-raadsleden, alsof dat opvallend zou wezen.

Alle afleveringen zijn op de website van de NPO te bekijken.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)