Op 17 maart 1982 worden vier Nederlandse journalisten van de IKON vermoord in El Salvador. Er woedt een burgeroorlog en de ploeg gaat filmen in guerrillagebied, maar kort na aankomst lopen ze in een hinderlaag en worden ze alle vier doodgeschoten door het Salvadoraanse leger. Na 36 jaar is nog steeds niet alles bekend over de moord en dus reist ZEMBLA naar de plek van de moord, op zoek naar antwoorden. Zo is al 25 jaar bekend dat een Salvadoraanse kolonel de opdracht gaf tot de hinderlaag, maar desondanks loopt hij nog steeds vrij rond. Zembla gaat op zoek naar deze oud-officier om hem te confronteren met zijn daden. Daarnaast onderzoekt Zembla de rol van de Amerikaanse militairen die het Salvadoraanse leger destijds trainden. Waren zij bekend met de plannen van het Salvadoraanse leger?

Het Openbaar Ministerie heeft naar aanleiding van de uitzending aan Zembla laten weten al vijf jaar met de moordzaak bezig te zijn. De Tweede Kamer vindt dat het kabinet er alles aan moet doen de kolonel voor de rechter te krijgen. Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) wil volgende week opheldering van de minister. ‘Dat het ZEMBLA gelukt is de dader te vinden via de social media van zijn dochters roept vragen op. Is er voldoende aan opsporing gedaan? Wat kan er nog?’ wil zij weten.
‘De uitzending van ZEMBLA brengt een triest dieptepunt uit onze geschiedenis weer terug,’ zegt D66-Kamerlid Sjoerdsma. ‘Maar het betekent ook dat we iets kunnen doen om de straffeloosheid in deze zaak te keren.’

Geef een reactie

Laatste reacties (2)