GroenLinks-leider Jesse Klaver schoof zondag aan in het tv-programma Buitenhof. Daarin sprak hij in grote lijn over zijn visie voor Nederland. Zondag vindt in Amsterdam ook de samen1-mars plaats. Klaver loopt in deze mars mee, omdat hij de diversiteit in Nederland wil vieren. Klaver zegt:

Ja, er zitten ook problemen aan vast, maar dat zit in alles. Is het glas half vol of half leeg? Nederland is een divers land gebouwd op universele waarde. Dat wil ik graag vieren met zo’n parade, ik loop graag mee.

Eén van de kritieken is dat er in Nederland structureel racisme bestaat en dat je dat zou moeten bevechten in plaats van de koppen in het zand steken met een feestje als samen1. Daarover zegt Klaver:

Ja, er is structureel racisme, dat moet je ook aanpakken, maar dat is geen reden om niet te vieren dat we bij elkaar horen.

De GroenLinks-leider gelooft ook dat de mens in de kern veel empathischer is dan soms lijkt. PVV’ers die om het hardst roepen dat vluchtelingen niet opgevangen dienen te worden, zullen volgens hem wanneer een vluchteling in de straat komt wonen en alsnog wordt uitgewezen, er alles aan doen om die vluchteling in Nederland te houden.

Een groot links blok, zonder de VVD
In de uitzending spreekt Klaver ook zijn ambitie uit voor een regering zonder de VVD. De liberalen regeren het land al veel te lang, meent Klaver. Daarom hoopt hij dat er een sterk links blok gevormd wordt. Het liefst werkt GroenLinks graag samen met SP en PvdA, indien D66 wat schuift naar links is ook die partij een optie voor samenwerking. Tot slot blijven er nog de christelijke partijen over.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)