Vanavond is de Vlaamse schrijver Griet Op de Beeck te gast bij Thomas Erdbrink in het VPRO-programma Zomergasten. De debuutroman van Op de Beeck, Vele hemels boven de zevende (2013), werd direct genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs en haar tweede boek, Kom hier dat ik u kus (2014), was een enorme bestseller. Van beide boeken zijn de filmrechten inmiddels verkocht en in februari van dit jaar verscheen Gij nu, een boek met verhalen over vijftien personages op een kantelpunt in hun leven.

Op de Beeck maakte in maart al indruk met haar optredens bij Pauw en in De Wereld Draait Door. Ze viel bijna van haar stoel toen ze gevraagd werd voor Zomergasten en zegt ‘blij vereerd’ te zijn:

Ik heb me voorgenomen om echt die fragmenten te kiezen die, wars van elke imago-dwang, een licht werpen op stukjes van de wereld, de kunsten of de mensheid die voor mij van grote betekenis zijn. Als ik op die manier hier en daar iemand net dat beetje anders doe denken of kijken, of simpelweg weet te raken, dan is de avond voor mij alvast geslaagd.

De schrijfster heeft onder meer fragmenten gekozen uit The Bridge, van Jonathan Franzen en uit de bekroonde documentaire Ne me quitte pas (2013).

Zomergasten is te zien om 20.15 uur op NPO 2, of via deze link.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)