Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tunahan Kuzu in Nieuwsuur langs de DENK-lat gelegd

  •  
28-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Dinsdag was DENK-voorman Tunahan Kuzu te gast in het tv-programma Nieuwsuur, waar hij door Mariëlle Tweebeeke aan de tand werd gevoeld over wat zijn partij met Nederland wil.
DENK staat er onder meer bekend om Kamerleden met een migrantenachtergrond in de Kamer te filmen om zo de stemwijze vast te leggen. Volgens DENK verloochent een aantal Kamerleden de eigen achtergrond. Ook Kamervoorzitter Khadija Arib kreeg in het verleden de volle laag van de partij. Tweebeeke zette de stemgedragingen van Kuzu op een rij en toetste ze aan de hand van het DENK-verkiezingsprogramma. De conclusie: niet alleen toen Kuzu nog onderdeel uitmaakte van de PvdA, maar ook nu hij samen met DENK-collega Özturk nog zetelt in de Kamer, stemt hij lang niet altijd volgens het DENK-program.
Tweebeeke ondervraagt Kuzu ook over zijn uitlatingen over de werkwijze van artsen, die volgens Kuzu de stekker bij zieke migranten er sneller uit zouden trekken. De politicus probeerde in de uitzending uitleg te geven over zijn uitlatingen: het is nooit zijn bedoeling geweest artsen ervan te betichten opzettelijk migranten te benadelen, zegt Kuzu. Vanwege een taalbarrière zouden er problemen zijn, meent hij. Ziekenhuizen zouden volgens Kuzu meer rekening moeten houden met culturele verschillen.
In NRC Handelsblad schrijft Maria Bakker, Oncologisch verpleegkundige, een open brief aan Kuzu waarin ze uitlegt hoe goed het juist geregeld is in Nederland. Er wordt juist rekening gehouden met de culturele verschillen. Behalve de artsen doet Kuzu volgens haar ook de familieleden tekort. Ze schrijft onder meer:
"Het klopt dat de ‘eerste generatie allochtonen’ zelden (goed) Nederlands spreekt, maar dat is een stuk minder lastig dan het klinkt. Want in de islamitische cultuur wordt uitermate goed voor zieke familieleden gezorgd en dat uit zich bijvoorbeeld in het feit dat de zieke altijd wordt vergezeld door een perfect Nederlands sprekende tweede of derde generatie allochtoon. Deze ‘tolk’ is er de hele dag in de vorm van (meestal) een dochter of kleindochter. Voor familiegesprekken hoeven geen agenda’s te worden getrokken, de familie is altijd beschikbaar."
Denk strijdt tegen #discriminatie maar de partij spreekt Kamerleden juist aan op hun afkomst. pic.twitter.com/8GcDAcPQ9o
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) 28 februari 2017
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.