Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwsuur: moeten we harder optreden tegen seksisme in reclames?

  •  
19-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
319 keer bekeken
  •  
Nu de Britse reclame-watchdog zijn regels omtrent seksistische reclames en schadelijke stereotyperingen gaat aanscherpen stelt Nieuwsuur de vraag: zou Nederland ook scherpere regels op moeten stellen als het aankomt op seksisme in advertenties en reclames?
Marc Oosterhout van de Vereniging Communicatie Adviesbureaus vindt stereotypering nodig omdat reclame volgens hem aansluiting moet vinden bij wat mensen herkennen in hun directe omgeving. ‘Vrouwen gedragen zich als vrouwen, mannen gedragen zich als mannen en daar probeer je aansluiting bij te vinden.’ Dat reclames een norm stellen en daarmee invloed uitoefenen op wat gezien wordt als ‘mannelijk’ of als ‘vrouwelijk’ lijkt Oosterhout daarmee niet in te zien.
Volgens Joop-redacteur Meredith Greer is er juist een kloof tussen hoe vrouwen in veel reclames worden geportretteerd en wat ze herkennen in hun directe omgeving. ‘Ik denk dat er wel vrouwen zijn die meer doen dan alleen maar het huishouden, theedrinken en yoghurt eten’ zegt Greer. Volgens haar wordt er van vrouwen toch vaak een karikatuur gemaakt, of worden ze gereduceerd tot pure decoratie. Dat is waar seksistische reclames volgens haar vooral schadelijk zijn:
"Er is natuurlijk niet zo veel mis met schoonheid in reclames. Waar ik denk dat het problematisch wordt is wanneer het geen mens meer is, maar alleen maar lichaamsdelen die gebruikt worden als een soort van slachthuis om dingen te verkopen. Om ze in de etalage te zetten."
Volgens Oosterhout is ‘de goede smaak’ waarbinnen de Nederlandse reclame moet vallen een dunne lijn. Hij ziet enerzijds stereotypering als ‘nodig’, maar ze moeten wel ‘passen binnen wat we met elkaar fatsoenlijk vinden’.
Moeten de codes van de Reclame Code Commissie in Nederland ook worden aangescherpt? Meredith Greer vindt het niet meer dan logisch dat de codes waar reclames aan getoetst worden mee veranderen met de maatschappij. Marc Oosterhout ziet daar op dit moment echter geen reden toe maar ‘wil de discussie blijven voeren’.
‘Er is geen enkel probleem met naakt of seks an sich’ stelt Greer. ‘Maar kennelijk zijn er toch een heleboel mensen die seksistische of stereotyperende reclames liever niet in hun straatbeeld zien. Daar mag naar geluisterd worden.’

Meer over:

#video
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.