In de aanloop naar de verkiezingen op 15 maart spreken Nieuwsuur-presentatoren Twan Huys en Mariëlle Tweebeeke met de lijsttrekkers van zeven grote partijen in speciale thema-uitzendingen. Donderdagavond was het de beurt aan D66-leider Alexander Pechtold. Het gesprek ging onder meer over Pechtolds verkiezingsbeloftes – buurtscholen voor kinderen vanaf twee jaar, vaste contracten voor werkenden en taalles voor vluchtelingen vanaf dag één – en zijn steun aan het kabinet.

De kiezers die in de media momenteel veruit de meeste aandacht krijgen, zijn de PVV-stemmers. Ook alle lijsttrekkers lijken er extra op gebrand “Henk en Ingrid” naar hun eigen partij te krijgen. Aan Pechtold de vraag hoe hij de PVV-stemmer wil bereiken. ‘De mensen die teleurgesteld zijn, die zou ik graag in een volgend kabinet laten zien nu de economie aantrekt, dat we er allemaal op vooruit gaan. Dat we met zijn allen de crisis hebben weerstaan,’ aldus Pechtold.

Als het tot een coalitie komt waarin D66 een grote rol speelt, is Pechtold mogelijk kandidaat voor het premierschap, een functie die hij openlijk ambieert. Maar wat maakt hem geschikt voor die rol?

Ook waren er persoonlijke vragen van kiezers. De meest heftige daarvan had betrekking op het wetsvoorstel dat ouderen met een ‘voltooid leven‘ in staat stelt ervoor te kiezen om te sterven. D66 is voorstander van het voorstel. Te gast in de studio was Martin Kock. Ook hij heeft een stervenswens, maar is nog jaren verwijderd van de minimum leeftijd die in het wetsvoorstel staat opgenomen. Hij wil graag van Pechtold weten waarom hij niet zelf die beslissing mag nemen.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)