De plaatsvervangend inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) Freek van Zoeren gaf dinsdag een publiekswaarschuwing in Nieuwsuur (na 03.22 minuut). Men kan volgens Van Zoeren beter geen eieren eten totdat alle uitslagen van de 180 verdachte bedrijven in de fipronil-zaak bekend zijn. De uitslagen van ongeveer tachtig bedrijven zijn nog niet bekend. “Als iemand zegt, ik kan zonder een ei te eten leven tot zondag, dan zou ik dat doen”, aldus van Zoeren.

Pluimveehouders zijn ontstemd over de uitspraken van Freek van Zoeren. Eric Hubers van de vakgroep pluimveehouderij van land- en tuinbouworganisatie LTO noemt de waarschuwing “verschrikkelijk en totaal onnodig”. “Want in de winkels liggen nu alleen maar eieren die niet geblokkeerd zijn. Alle eieren die nu naar de winkels gaan zijn 100 procent vrij van het middel”, zei hij woensdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Maandagavond gaf de NVWA een waarschuwing uit omdat er fipronil was aangetroffen in eieren. Dat middels is niet toegestaan in de voedselketen. Het is er terecht gekomen doordat het bedrijf Chickfriend het middel gebruikte bij het bestrijden van bloedluis in pluimveebedrijven. 180 bedrijven werden uit voorzorg gesloten. Miljoenen eieren zijn uit de supermarkten gehaald.

René Roorda, directeur van het Centraal Bureau voor Levensmiddelenhandel (CBL) zei dinsdagmiddag dat alle besmette eieren uit de supermarkt zijn verdwenen. “Iedereen kan vanavond een lekkere omelet maken”, aldus Roorda.

Hier een lijst met codes van besmette eieren.

Update 11.45 uur:

De Nationale Voedsel- en Warenautoriteit komt terug op de uitspraak van plaatsvervangend inspecteur-generaal Freek van Zoeren in Nieuwsuur. Een van de NVWA heeft tegen Omroep Gelderland gezegd dat de topman alleen de eieren bedoelde die een verdachte code hebben.

Update 20.30 uur:

Ook in de Duitse deelstaat Hessen wordt gevreesd dat er Nederlandse eieren zijn geleverd die zijn besmet met het verdelgingsmiddel Fipronil. Dit hebben de gezondheidsautoriteiten woensdag in Wiesbaden gezegd.

Bron: Omroep Gelderland, ANP

 

Geef een reactie

Laatste reacties (54)