Bij Jinek vertellen Esther Ouwehand, Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, en Karen Soeters, oprichter van Animals Today over het leed dat boerderijdieren ondergaan tijdens de hittegolf. Tienduizend dieren zijn afgelopen week omgekomen maar een veelvoud daarvan heeft te maken met vrijwel ondraaglijke kwellingen.

“We hebben in Nederland een systeem dat zo is doorgeslagen dat je kunt stellen dat er sprake is van een verziekte industrie. Het moet anders. Er wordt wel gezegd dat de boeren voor ons eten zorgen maar 80 procent van het vee is bestemd voor de export. We zien voortdurend symptomen van wat er allemaal mis is,” aldus Karen. Ze vertelt dat de NVWA die moet toezien op de leefomstandigheden is ingekapseld door de industrie. Overtredingen worden daardoor niet gemeld.

Karen filmt misstanden. Niet alleen bij veetransporten maar bijvoorbeeld ook bij de Oostvaardersplassen waar Staatsbosbeheer tweehonderd konikspaarden heef opgesloten op een terrein dat geen enkele beschutting biedt tegen de zon. “Er staat een hek om heen. Dat betekent dat Staatsbosbeheer een zorgplicht heeft. En daarin zijn ze nu nalatig.” Ook in dit geval meent de NVWA dat er geen sprake is van dierenmishandeling. Provinciale Staten komen terug van reces om de noodsituatie te bespreken, meldt Omroep Flevoland.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)