‘Uitermate onverstandig’, zo noemde oud-president van de Nederlandsche Bank, Nout Wellink donderdagavond in Nieuwsuur het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de belangrijkste rente te verlagen naar nul procent. Wellink uitte zware kritiek op de verlaging van de rente en het bijdrukken van geld om de economie aan te jagen. Toen presentator Twan Huys hem vroeg: ‘Op de schaal van 1 tot 10: hoe bezorgd bent u’antwoordde Wellink: ‘9’.

De oud-president noemde het besluit van ECB ‘Een sprong in het duister’ en zei dat hij het besluit nooit gesteund zou hebben. Wellink:

Ik denk niet dat het beleid van Mario Draghi werkt. Ik denk dat de diagnose fout is. Dokter Draghi blijft maar injecties geven en telkens maar de dosis verhogen, terwijl hij zich zou moeten afvragen of zijn diagnose juist is, of hij het juiste medicijn toepast

Geld bijdrukken
De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde donderdag de rente in de eurozone naar 0 procent. Europese banken kunnen vanaf volgende week gratis geld lenen bij de ECB. Ook gaat de bank maandelijks tachtig miljard euro in de economie pompen, twintig miljard meer dan nu gebeurt.

Het interview met Wellink zit in de reportage die begint in de tiende minuut van Nieuwsuur.

Lees ook de opinie van Han van der Horst: ‘Gratis geld van de Europese Bank’

Geef een reactie

Laatste reacties (39)