D66 voorman Alexander Pechtold was donderdagavond te gast bij Nieuwsuur. Hij ging tijdens de uitzending in op formatiegesprekken die gevoerd zullen gaan worden met de ChristenUnie. (video vanaf 11:55)

Op de vraag of deze coalitie ‘een moetje’ is antwoordde hij: “Het is verre van mijn eerste keus.” Hij uitte er zijn teleurstelling in SP, GroenLinks en Partij van de Arbeid. “De andere progressieve partijen hebben zich afgekeerd van verantwoordelijkheid. Die laten het nu aan D66 over. Maar ik pak de handschoen wel op. Het zal moeilijk zijn, maar ik wil laten zien dat het mogelijk wordt om een evenwichtig kabinet te vormen.”

D66 en ChristenUnie staan op een aantal lijnrecht tegenover elkaar. Bijvoorbeeld als het gaan om medisch-ethische kwesties. Over het initiatiefwetsvoorstel over voltooid leven zei Pechtold dat op dit moment alles bespreekbaar is, en dat de minderheid geen zaken kan afdwingen van de meerderheid. “Ik zou niet weten waarom geloof op een hoger niveau zou staan dan idealen.”

Pechtold hoopt van zijn achterban de ruimte te krijgen voor de onderhandelingen. Hij stelt dat het land na bijna 100 dagen dringend wacht op een nieuw kabinet en wijst naar de situatie “waarin de SP zich buitenspel heeft gezet, GroenLinks twee keer heeft geweigerd en de PvdA niet wil. We hebben een regering nodig.”

 

Geef een reactie

Laatste reacties (75)