Parlementair journalist Peter Kee, onder meer bekend van De Nieuws BV, gaf bij Jinek aan tafel uitleg over de documentaire Jesse die maandag 4 september is te zien bij de nieuwe progressieve omroep BNNVARA. De film is opgebouwd uit beelden die maker Joey Boink kon schieten tijdens de spraakmakende campagne van GroenLinks omdat hij er indertijd werkte als lid van het communicatieteam. Hij raakte in die periode ook persoonlijk bevriend met de jonge leider die de partij een record aantal zetels wist te bezorgen. De zakelijke band roept vragen op bij critici over de onafhankelijkheid van de maker. Kee zegt dat daar uitgebreid met de regisseur over is gesproken en er maatregelen zijn genomen om dat te voorkomen. Zo heeft BNNVARA toegang tot al het materiaal dat is geschoten. “GroenLinks zet geen stap in de montagekamer en direct aan het begin wordt de positie van de maker duidelijk gemaakt.” Boink werkt nu weer als onafhankelijk filmer.

Volgens Kee toont de documentaire dat de campagne tot in de puntjes werd georkestreerd. Zo is te zien hoe Klaver de befaamde handreiking, die hij letterlijk deed tijdens een debat met Lodewijk Asscher, tevoren uitgebreid heeft geoefend. De beeldvorming rond dergelijke gebaren wordt in het huidige mediatijdperk steeds bepalender, denk bijvoorbeeld aan hoeveel publiciteit het handjedrukken tussen Macron en Trump opleverde. Kee stelt dat mensen die Klaver al bewonderen door de documentaire in hun overtuiging gesterkt zullen worden, terwijl zijn tegenstanders er vermoedelijk ook door bevestigd worden.

Onder die laatsten kan Wouter de Winther gerekend worden. De columnist van De Telegraaf, die een permanente campagne tegen de partij voert, steekt zijn afschuw niet onder tafel. Volgens De Winther is het een schande dat BNNVARA de documentaire uitzendt omdat het materiaal is gemaakt door iemand die destijds in dienst was van GroenLinks. Uniek is dat overigens niet. Zo zond de TROS bijvoorbeeld de documentaire ‘De Nacht van Fortuyn’ uit, een documentaire gemaakt door en met materiaal van twee campagnemedewerkers die de politicus als lijsttrekker van Leefbaar Nederland volgden in opdracht van zijn toenmalige campagneleider Kay van de Linde. Toen de documentaire werd vertoond was het een jaar geleden dat Fortuyn was vermoord door een geradicaliseerde dierenactivist maar zat zijn partij LPF nog met 8 zetels in de Tweede Kamer.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)